Рим е столицата на Италия и на област Лацио, администартивен

...
Рим е столицата на Италия и на област Лацио, администартивен
Коментари Харесай

На Капитолия е запален олимпийският огън

Рим е столицата на Италия и на област Лацио, администартивен район в Централна Италия. Разположен е на реките Тибър и Аниене. Ватиканът аклав в Рим в, е суверенна страна, седалище на Римската католическа черква и седалище на папата.

Рим е най-големият град в Италия и един от най-големите европейски градове.

Градът съществува от 2800 години, прочут още като "la Città Eterna " („ Вечният град “), "l' Urbe " (от латински Превъзходен град) или "Градът на Седемте хълма ".

Капитолият (на италианска: Campidoglio или Monte Capitolino) е един от седемте хълма на Рим. Намира се в центъра на града, на запад от Форума.

Капитолият е неразривно обвързван с историята на Рим. Според легендите там близнаците Ромул и Рем са откърмени от капитолийската вълчица. Постепенно от набожен, хълмът се трансформирал в политически център на Рим. На северното му нагорнище се намирала твърдината Arx, на чието място през днешния ден е издигната църквата "Санта Мария ин Арачели ", а на южното - етруският храм на Юпитер, в който той бил уважаван дружно със брачната половинка си Юнона и щерка си Минерва, оформяйки капитолийската трида (6 в. пр.н.е.). Храмът е стартират от петия цар на Рим Тарквиний Приск, и е считан за най-големия и хубав храм в града. В подножието му - сред Курията и храма на Съгласието - се намирал пандизът Carcer Matertiemus.

Капитолийският рид е обвързван с доста забележителни събития в римската история. Марк Юний Брут и другите убийци се заключват в храма на Юпитер след убийството на Юлий Цезар. Там умира Тиберий Гракх. Откъм река Тибър се издигала фамозната Тарпейска канара, откъдето били хвърляни наказаните на гибел политически пандизчии.

С Капитолийския рид е обвързвана и известната легенда за гъските, които избавили Рим. През 3 в. пр.н.е. галите навлизат в антична Италия и обкръжават Рим. Имат голямо числено предимство. Свещените гъски от храма на Юпитер, намиращ се на хълма Капитолий, усещат пълзящите по стените на града гали и надават вик, с който разсънват освен заспалите стражи, само че и всички поданици и по този начин избавят Рим.

На Капитолия е разпален олимпийският огън за Седмите зимни олимпийски игри в Кортина д’ Ампецо, извършени през 1956 година.

През 1537 година Микеланджело оформя по предписание на папа Павел ІІІ на върха на Капитолия хубав площад (Piazza del Campidoglio), който е заобиколен от трите страни от два съществуващи двореца и един нов, а начело е обвързван с намиращия се в подножието град с необятна стълба (на италиански: cordonata).

Днес в дворците е ситуиран величествен музеен комплекс - Musei Capitolini, в които се съхраняват доста мостри от римската просвета от разнообразни интервали, в това число и статуята на вълчицата с Ромул и Рем.

В една от парадните зали на музея през 1957 година е подписан Договорът от Рим, считан през днешния ден за начало на Европейския съюз.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР