Рижият котарак – талисман на гребците от Галатасарай“ не помогна

...
Рижият котарак – талисман на гребците от Галатасарай“ не помогна
Коментари Харесай

Ветераните на гребен клуб Хеброс победиха Галатасарай в Истанбул

Рижият котарак – амулет на гребците от „ Галатасарай “ не оказа помощ против най-хубавата осморка ветерани от клуб „ Хеброс “ - Пловдив
Прочетете още
За двадесети път в Истанбул започва регата за ветерани от гребните клубове „ Хеброс “ - Пловдив и „ Галатасарай “ - Истанбул. Тя се организира на правилото на разменното посещение два пъти годишно, като началото е през 2010 година, с известно спиране поради ковид-пандемията. В надпреварата се включиха българска и турска осморки – мъже. Гребният канал на истанбулския клуб се назовава Кючук чекмедже /Малкото чекмедже/ и водата в него е солена. Това е най-хубавата гребна база в Истанбул.

Традиционно успеха в регатата за ветерани е извоювана от пловдивските гребци. Тази година българският екип на гребен клуб „ Хеброс “ беше доста мощен. Четирима от гребците са двукратни международни първенци за ветерани: Николай Бояджиев, Георги Табаков, Калоян Паяков, Методи Черпоков. Заедно с именитите ни ветерани в осморката гребаха Иван Попов, Лъчезар Пенчев, Рали Коев и Николай Попов. На руля за надпреварата в българската лодка сяда турско момиче, тъй като българския кърмчия Иван Зайков запаметяваше конкуренцията с камера и фотоапарат от лодката на съдиите.

Преди старта на надпреварата турските гребци трябваше дълго да убеждават своя амулет – рижия котарак – да слезе от осморката, в която той нощем спи. В турския тим гребеше господин Четин, който е първи консултант на президента на „ Галатасарай “ и експрезидент на Турската федерация по гребане.

За връзките сред двата гребни клуба споделя Иван Попов – президент на гребен клуб „ Хеброс “ - Пловдив: „ Всяка зима изпращаме 10-15 деца от нашия клуб на подготовка в Истанбул за две седмици. Използваме обстоятелството, че в Кючук чекмедже водата не замръзва. Деца от гребен клуб „ Галатасарай “ връщат визитата в Пловдив всяко лято преди тяхното републиканско състезание. Интересен е методът на турската страна за подкрепяне на гребния клуб. Тя е дарила 50 декара край Кючук чекмедже, при изискване, че там ще бъдат издигнати хангари, зали за тренировки, хотел, гребни уреди. Гребният клуб „ Галатасарай “ е учреден от Мустафа Кемал Ататюрк. Клубът съхранява негова снимка, на която той гребе на скиф /академична лодка с един гребец/. Тази година ни подариха копие от тази фотография. Истинското развиване на гребането в „ Галатасарай “ стартира с български треньори и от този момент имат доста положителни усеща към нас, тъй като ние сме им посочили пътя в нашия спорт. “Турската осморка ще може да върне визитата в Пловдив незабавно след международното състезание за младежи през юли 2023 година, а през август ще дойдат най-малките гребци от клуб „ Галатсарай “.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР