Рижавите, хората с лунички; естествено къдравите коси, хората с гърбав

...
Рижавите, хората с лунички; естествено къдравите коси, хората с гърбав
Коментари Харесай

Особености на външността, които се предават по наследство

Рижавите, хората с лунички; естествено къдравите коси, хората с прегърбен нос… Ето кои черти на външността се предават по завещание и ни вършат неповторими:

Тъмни очи

Видим ли подобен човек, мигновено се сещаме за съветската балада „ Очи чёрные “ и сме наясно, че в случай че и двамата родители са с тъмни очи, би било необичайност да си родят синеоко детенце.

Вероятността очите на сина или щерка ви да са също тъмни, като вашите, обаче, е 75%. При останалите 25% шансът е и двамата родители да имат в своя геном рецесивни гени на синеоки, зеленооки или сиви очи – гени, които се придвижват от баби, дядовци или други роднини.

Затова от време на време е изненадващо, че родители с кафяви очи имат синеоко чадо. Но това е относително рядко – когато рецесивните гени се срещнат едни с други, се ражда светлооко дете, което не наподобява на родителите си по цвета на очите. Но наподобява на прародителите.

Тъмни коси

Те също са доминанта и техният пигмент постоянно доминира и в случай че единият родител е брюнет, а другият – светлокос, вероятността детето да бъде с тъмни коси е доста огромна.

5 неща, които децата ви ще запомнят от вас

Истината е, че и тук процентът не надвишава 80 и шансът хлапето да е русо си остава. По-често става по този начин, че детето е с тъмни коси при майка и татко блондини, тъй като рецесивните гени на тъмните коси са автоматизирано заложени в детския геном.

Червенокоси

Рижавите дечица могат да се раждат освен, когато родителите са червенокоси. Много огромна възможност за това има да вземем за пример в случай че бащата е с тъмни коси, а майката е русокоска, или назад.

Просто тъмният цвят на косата може да има едвам видим червеникав нюанс и никой да не допуска, че у прародителите на индивида господства този ген.

И въпреки всичко, червенокосите се раждат относително много по-рядко от брюнетите и хората с с русолява коса.

Ръст

Генетиката споделя, че растежа на 75 до 90% от децата зависи от наследствеността, а останалите 10-25% - от метода на живот и спорта, с който дребното ще се занимава.

Бъдещият растеж на детето може да се пресметне по следната формула: общият растеж на майката и бащата се разделя на две и в случай че детето е момче, се прибавят 6,4 см. А в случай че е момиче, се лишават 6,4 см.

Къдрици

Притежателите на къдрави коси могат да се гордеят – тяхното дете елементарно може да има тяхната хубост по завещание.

При един родител с прави коси и втори – с вълнисти, вероятността е 55%. А в случай че и двамата родители са късрокоси, шансът се усилва.

Гърбав нос и други особености

Може да мислите, че носът с гърбица е недостатък на вънщността, само че природата не счита по този начин – тя взема този симптом за преобладаващ. Това значи, че в случай че единият от родителите има дребна гърбица на носа или стърчащи уши, или трапчинки, има огромна възможност тази хубост да се трансферира и на хлапето.

Психолози: Внимавайте какво ядете пред децата

Между другото, това се отнася и за рядката коса и за плешивите петна – те също се предават от майка и татко на дете. Но не се разстройвайте, по-добре е да откриете позитивните качества на тези присъщи особености.

Например, може да ви успокои фактът, че някои нации възприемат носът с гърбица за симптом на половост. Учените са открили, че притежателите на подобен обонятелен орган вдишват 70% по-малко нездравословни субстанции и рядко страдат от синузит и хрема.

Прилика

Има вярване, че щерка, която наподобява на баща си, и момче, което наподобява на мама, ще бъдат щастливи. Това вярване не е инцидентно – по-често е момчето да наследи външността на майката, а момичето – на бащата.

Така е, тъй като при зачеването на момчето се предава майчината Х- и татковата У-хромозома, а точно Х-хромозомата дава отговор за външността. При момичето шансът да наподобяват на баща си и майка си е идентична, тъй като то получава по Х-хромозома и от двамата родители.

Източник: noviteroditeli.bg
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР