Риганът е една от билките, които глезят небцето с пикантния

...
Риганът е една от билките, които глезят небцето с пикантния
Коментари Харесай

Лековитото растение риган

Риганът е една от билките, които глезят небцето с пикантния си усет най-вече в средиземноморската кухня. Но риганът освен доставя приятност на вкусовите луковици, а се отразява благотворно и върху здравето.

Риганът (Origanum vulgare) води произхода си от Средиземноморския басейн. Билката израства на височина до 65 сантиметра и умерено претърпява зимата – някои сортове устоят даже на минус 15 градуса. През интервала на цъфтене риганът нормално блещука с бели или нежно розови цветове. През последните 400 години неговата известност набъбна и през днешния ден се употребява необятно в Европа, Северна Америка и елементи на Азия. Като фалшификация риганът намира приложение най-много за омлети, пици, салати и сосове за спагети. При това риганът предлага доста повече преимущества от прелестен мирис:

1. Облекчаване на стомашни конвулсии

Лековитите свойства на ригана са познати от древността. Съдържащите се в билката дъбилни и горчиви субстанции облекчават стомашните конвулсии и газове. Освен това риганът подтиква апетита и храносмилането.

2. Чиста кожа

Малкото растение с чиста съвест може да се дефинира като вездесъщо. Освен че придава на ястията пикантна нотка, позволява стомашни проблеми и оказва помощ против бронхит, то намира приложение и като средство за разкрасяване. Съдържащите се в ригана етерични масла и субстанции имат антибактериално и противовъзпалително деяние. С помощта му под формата на крем нечистата кожа още веднъж придобива здрав и хубав искра.

3. Срещу бронхит

Риганът се употребява и за лекуване на продължителен бронхит. Растението се пие във тип на чай и при кашлица прогонва бактериите и микробите.

4. Срещу вагинални гъбички

Билката е известна и с това, че стопира разпространяването на гъбички. Към тях спада Candida albicans, която провокира гъбични инфекции в устната празнина и влагалището.

5. Витаминна бомба

Риганът е богат източник на витамини и минерали. Той съдържа калий, цинк, желязо, калций, магнезий, както и витамините В3 и В6. Особеното на витамин В3 е, че намалява „ неприятния “ холестерол и покачва „ положителния “. Витамин В6 взе участие в обмяната на веществата на централната нервна система и укрепва имунната отбрана. Освен това усъвършенства концентрацията и оказва помощ срещу гадене или кожни проблеми.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР