Рига и Талин трябва да работят за засилване на военното

...
Рига и Талин трябва да работят за засилване на военното
Коментари Харесай

Латвия и Естония готвят жп линия

Рига и Талин би трябвало да работят за усилване на военното наличие на силите на НАТО в Балтийския район. Това съобщи латвийският министър председател Марис Кучинскис по време на конференция след взаимното съвещание на държавните управления на Латвия и Естония, което съответства с честването на 100-та годишнина от оповестяването на независимостта на двете републики.

" В региона на сигурността, ние успяхме да реализираме, че НАТО разшири наличието си в балтийските страни. Сега дружно ние би трябвало да се извършват решенията, признати на срещата на върха в Брюксел. Необходимо е да се работи за усилване на наличието на НАТО в небето и морето, и също по този начин подсигуряват свободното придвижване на съдружниците в спешна обстановка ", сподели Марис Кучинскис.

Според него Латвия и Естония са обединени от доста сфери, където републиките си сътрудничат и не се конкурират между тях.. " По мое мнение, идната стъпка за по-нататъшно съдействие сред двете страни е естествено, че това е районното съдействие сред Латвия и Естония, укрепването на сигурността, районни планове за транспортна инфраструктура на сила и настоящи въпроси от дневния ред на Европейски Съюз ", - сподели Кучинскис.

По време на срещата страните разискаха построяването на европейската железопътна мрежа Rail Baltica. Марис Кучинскис изрази удовлетворение, че страните в осъществяването на този план от планирането фаза стартира да проектира. " Това ще помогне на жителите на Естония и Латвия да се движат сред страните доста по-бързо и по-ефективно ", съобщи министър-председателят на Естония Юри Ратас. " Реализирането на Rail Baltica е освен инфраструктурен обект, само че и продан на данни, с цел да улесни нашите бизнесмени и поданици ", добави той.

Ръководителят на естонското държавно управление също по този начин акцентира, че и двете републики се отнасят освен за близки връзки , само че и за общо мнение по доста въпроси на Европейски Съюз и НАТО.

Кучинскис от своя страна назова взаимната среща на държавните управления на Латвия и Естония алегорично събитие, което се организира за първи път. Той също по този начин изрази убеденост, че в този формат страните би трябвало да се срещнат в бъдеще. " Латвия и Естония приказват на същия език ", заключи той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР