Ричард Шарп подаде оставка като председател на BBC заради установяването

...
Ричард Шарп подаде оставка като председател на BBC заради установяването
Коментари Харесай

Ричард Шарп подаде оставка като председател на BBC заради ролята си в кредитната сага на Борис Джонсън

Ричард Шарп подаде оставка като ръководител на BBC поради установяването на спор на ползи при назначението му. Решението да се отдръпна от поста идва, откакто бе дефинитивно заключено, че е нарушил разпоредбите за обществени назначения, като не е заявил връзката си с скришен заем от 800 000 лири, провиснал на някогашния английски министър председател Борис Джонсън.

Шарп подаде оставката си в петък сутринта, откакто решил, че по-нататъшното му оставане в медията „ може да отвлече вниманието от положителната работа на корпорацията “.

Той съобщи, че комисарят по обществените назначения е заключил, че той е нарушил разпоредбите, като не е заявил връзката си със заема на Джонсън, само че нарушаването „ не води безусловно до анулация на назначението “. Въпреки това Шарп съобщи, че е стигнал до заключението, че длъжността му към този момент не е допустима и ще се отдръпна при започване на юни, с цел да може държавното управление да назначи негов правоприемник.

По-рано тази година Sunday Times разкри, че Шарп скрито е оказал помощ на собствен прочут, Сам Блайт, който желал да предложи гаранция за персонален заем от 800 000 лири за Борис Джонсън. Личните финанси на министър-председателя бяха в неприятно положение, до момента в който той бе на Даунинг стрийт с новата си брачна половинка Кари и дребния си наследник, и понасяше следствията от скъпия си бракоразвод преди този момент.

Все още не е известно кой в последна сметка е дал на Джонсън заема, който стана обществено притежание едвам откакто той се отдръпна премиерския си пост.

Депутатите към този момент разкритикуваха Шарп, финансист и донор на торите, за „ обилни неточности в преценката “, поради че не е заявил евентуалния спор на ползи.

Шарп съобщи пред депутатите, че Блайт е участвал на частна вечеря в дома му през септември 2020 година, когато коментирал известия за „ известни усложнения “, с които се борел Джонсън, като изискал да помогне. Шарп съобщи, че го е предизвестил за етичните провокации.

По това време Шарп работи на Даунинг стрийт и споделя на Джонсън и Риши Сунак за желанието си да стане ръководител на BBC – съвпадението разсъни подозрения, че желанието му е било елементарно задоволено след помощта за заема. През февруари той съобщи пред комисията по просвета, медии и спорт: „ Съобщих на министър-председателя и на канцлера, че искам да аплайвам и подадох кандидатурата си през ноември “.

Сега държавното управление ще може да избере нов ръководител на BBC с четиригодишен мандат, което ще лиши вероятно лейбъристко държавно управление от опцията да направи лично предопределение доникъде на 2027 година

Искания за оставката на шефа на BBC имаше и около противоречивото премахване на Гари Линекер, когато Ед Дейви, водачът на бритнските либералдемократи, прикани за отдръпването на Шарп, „ с цел да се възвърне чувството за самостоятелност в организацията “. Бившият футболист и един от най-популярните спортни водещи на Острова бе свален от ефира поради сериозен туит против държавната политика за даване на леговище. Решението провокира по-широк спор по отношение на безпристрастността на BBC, инструментите за надзор и оправянето с сходни обстановки, както и вълна от съпричастие измежду сътрудниците на Линекер.

„ Това, което видяхме в този епизод на „ Гари Линекер “, са 36 консервативни депутати, които пишат до BBC с искане Гари Линекер да бъде осъден. Мисля, че Ричард Шарп би трябвало да подаде оставка “, настоя Дейви и добави, че Шарп е бил назначен от Борис Джонсън, защото е оказал помощ за улеснението на финансов заем за някогашния министър председател.

В изказване Тим Дейви, общоприет шеф на BBC, съобщи: „ От името на управлението на BBC бих желал да благодаря на Ричард за службата му в BBC и за устрема и интелекта, които вложи в работата си като ръководител. Работата с него през последните две години беше удовлетворяваща и Ричард има забележителен принос за трансформацията и триумфа на BBC. “
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР