Риболовци от различни дружества в страната ще протестират тази вечер

...
Риболовци от различни дружества в страната ще протестират тази вечер
Коментари Харесай

2000 километра речни корита са безвъзвратно съсипани

Риболовци от разнообразни сдружения в страната ще стачкуват довечера пред Министерския съвет против тровенето и пресушаването на реките в България под надпис " Този път няма да мълчим ".

Според представителите на разнообразни риболовни клубове през последните две години са зачестили случаите на тровене на реки, за което никой не поема отговорност. Освен тровенето, различен огромен проблем е пресушаването на реки, осъществявано от голям брой дребни Водноелектрическа централа.

Около 2000 км речни сектори са окончателно унищожени, а над 10 са изчезналите популации на редки типове риба, сподели на специфична конференция в сряда ръководителят на съдружие " Балканка " Иван Пандъков. Същевременно, приносът на тези централи към електроенергетиката съгласно публични данни е под 2 %, добави той. Според Пандъков пропуск е, че липсва методика за минималния позволен отток след водовземане.

Петър Янев от пловдивското риболовно сдружение " Олимпик 2002 " описа за случай на прекъсване на водното течение на река Въча от страна на НЕК поради ремонт на турбини, като прекъсването на водите е траяло три нощи. По думите му, в тъмните часове вода е нямало, а сутринта към 5.00 ч. тя е тръгвала. Рибарите, откакто открили казуса, обикаляли пресушеното корито, с цел да събират рибките, с цел да оживеят.

Според Янев е неприемливо по подобен метод да се избива рибата в реките. Той разясни, че рибните запаси са обществена държавна благосъстоятелност, само че от години страната не прави зарибяване, а то се прави на доброволни начала от рибарските сдружения.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР