Риби за първи път са уловени на внушителните повече от

...
Риби за първи път са уловени на внушителните повече от
Коментари Харесай

Рекорд: Учени откриха риба на дълбочина 8336 м

Риби за първи път са уловени на внушителните повече от 8 километра под океанската повърхнина, а друга е снимана на още по-голяма дълбочина от взаимна японско-австралийска научна експедиция, съобщи Ройтерс.

Главният теоретичен началник на експедицията, професор Алън Джеймисън, заяви, че по време на двумесечно пътешестване на екип от университета на Западна Австралия (UWA) и Токийския университет за морски науки двe риби от семейство Liparidae са уловени в клопки, сложени на 8 022 метра под водата в Японската котловина южно от Япония.

Рибите от типа Pseudoliparis belyaevi са първите, уловени на дълбочина под 8000 метра, оповестяват от експедицията.

Дистанционно ръководени камери, спуснати от взаимната експедиция в границите на 10-годишно изследване на най-дълбоката рибна популация на планетата, също така са снимали представител на рода Pseudoliparis на още по-голяма дълбочина - 8336 метра.

По думите на Алън Джеймисън рибата - млад образец, евентуално е на оптималната дълбочина, на която може да оцелее, или доста покрай нея.

Предишното наблюдаване на риба на най-голяма дълбочина е направено на 8178 метра в Марианската котловина. Следователно новото изобретение усъвършенства върха за дълбочина със 158 метра.

Тези морски жители, които живеят на дълбочина от 8 километра, понасят налягане от 80 мегапаскала или 800 пъти по-високо от това на повърхността на океана.

Желатинообразните им тела им оказват помощ да оцелеят. Допълнително преимущество е, че нямат плавателен мехур - изпълнен с газ орган за надзор на плаваемостта, който се среща при доста други риби.

" Японските падини се оказаха невероятни места за проучване. Те са извънредно богати на живот, даже на дъното ", споделя Джеймисън. " Ние споделяме на хората от доста ранна възраст, че дълбокото море е извънредно ужасно място, на което не би трябвало да вървят. Пропускаме обаче обстоятелството, че то заема по-голямата част от планетата Земя и ресурсите би трябвало да бъдат вложени в разбирането му ", добавя ученият.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР