Рибентроп и Сталин при подписването на пакта между Съветския съюз

...
Рибентроп и Сталин при подписването на пакта между Съветския съюз
Коментари Харесай

Защо Путин реабилитира Сталин

Рибентроп и Сталин при подписването на пакта сред Съветския съюз и хитлеристка Германия през 1939 година

[ "Дойче веле "]

Константин Егерт в разбор за " Дойче веле "
Руските държавни медии и хилядите платени тролове в обществените мрежи имат много работа около 80-годишнината от пакта сред Хитлер и Сталин. Руската страна поде солидна акция, която се пробва да убеди руснаците, че всичките злощастия през 1939 година са дело на Запада и че поляците и балтийците, които тогава станаха жертва на експанзия, са тъкмо толкоз неприятни, колкото и окупаторите. Навремето руската пропагандна теза гласеше: " Сталин беше заставен от събитията да подписа договорка с Хитлер. " Днес на нейно място се настанява една надали не бурна наслада от окупацията на Полша, осъществена дружно с Германия през 1939 година, и последвалата руска окупация на Литва, Латвия и Естония през лятото на 1940 година
Путин ревизира политиката на своите прародители Горбачов и Елцин, които за пръв път внимателно заговориха за отговорността на Съюз на съветските социалистически републики и осъдиха дейностите на Сталин. Финансираният от Кремъл Институт за външнополитически изследвания и начинания издаде наскоро книга, в която виновността за експлоадирането на Втората международна война се приписва на Франция и Англия. В нея за пръв път се разгласява и фотография на тайния протокол към пакта (с който Сталин и Хитлер си " разпределят " Източна Европа - бел. ред.). Досега постоянно е отричано съществуването на този протокол, тъй че публикуването му е допустимо единствено по експлицитното разпореждане на Путин.
Откакто Русия анексира Крим и нахлу в Източна Украйна, Путин постоянно бива сравняван със Сталин. И очевидно е решил да поддържа този имидж. За това има три аргументи. Силният човек в Кремъл обмисля оставането си на власт и след 2024 година Първо, той продължава да облъчва руснаците със личната си версия за съветската история и еднаквост, в която държавната власт е постоянно права, без значение дали се въплъщава от царя, от генералния секретар или от президента. И най-свят дълг на всеки гражданин е без никакви ангажименти да приема всички нейни решения. Втората международна война, в която хората от Съветския съюз дадоха големи жертви, служи като пропагандно опрощение за политиката на Путин да изолира " крепостта Русия ". Цинизмът и експанзията на Сталин се възпяват като " прагматична отбрана на националните ползи ", а това обслужва същата цел, изключително във времена, в които съветската аудитория към този момент се тревожи повече от икономическите и обществените проблеми, в сравнение с от задграничните случки.
Второ, Путин се пробва да плаши Запада. " Казвате, че съм неприятен, а? Е добре, аз съм даже по-лош от това, което си представяте! " Това е типично обръщение на един изолиран властнически властник, чиято основна грижа е да не наподобява " слаб ".
И трето, той към този момент мисли за 2024 година, когато ще изиска да остане еднолично отпред на Русия. Руският водач обича сензационни решения като " Кримското знамение " през 2014 година, т.е. анексирането на полуострова. Не е изключен проект, ориентиран към основаването на " нова " страна, в която да влязат основаните и финансирани от Москва сепаратистки " републики " в Източна Украйна. Това ще разреши на мощния човек в Кремъл да предложи нова конституция и да превърти часовника на президентските мандати. Напомняйки на своите съграждани, че и Сталин е сторил същото, той може да ги приготви за аналогични свои дейности в бъдеще.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР