Рибата у нас става все по-дребна.Това важи най-вече за цацата

...
Рибата у нас става все по-дребна.Това важи най-вече за цацата
Коментари Харесай

Българските учени за първи път виждат такава аномалия с рибата в Черно море

Рибата у нас става все по-дребна.

Това важи най-много за цацата и калкана.

Това демонстрират последните данни от Института по океанология към Българска академия на науките.

" При излавянето на по-големите екземпляри, по-малките не могат да стигнат до полова зрялост и се стига да лов на риби с по-дребни размери, които не могат да съзреят. По тази причина виждаме и издребняване размера на рибите като при калкана ", обясни д-р Радослава Бекова в ефира на  " България заран ".

Тя посочи, че за 10 години средногодишната температура на покачване на морската вода е 1 градус.

" В Института по океанология правим народен мониторинг на Черно море, констатираме през последните години понижаване на числеността и биомасата на рибите, свързани със стопанския улов.

Също така навлизат от ден на ден средиземноморски типове, което несъмнено се дължи на повишение на температурата на водата. 

Все още имаме сравнителни стихии, присъщи за Черно море с намаление на температурата, по тази причина по-топлолюбивите риби мъчно могат да основават популация ", сподели още доктор Бекова пред Bulgaria ON AIR.

Това, което по думите ѝ можем да създадем, е да понижим замърсяването, изключително с пластмаси. В Института по океанология към Българска академия на науките вършат постоянни проучвания и данните за натрупването на микропластмаса в организмите са тревожни. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР