Рибата поскъпва тройно от борсата до ресторанта, съобщава Телеграф. Най-скъпо

...
Рибата поскъпва тройно от борсата до ресторанта, съобщава Телеграф. Най-скъпо
Коментари Харесай

Любима риба гони 120 лв. килото в ресторанта

Рибата нараства тройно от борсата до ресторанта, оповестява „ Телеграф ". Най-скъпо се продават деликатесните риби като калкан, който коства 40 лева за кг в магазините край пристанищата. Цената му скача до 120 лева за кг в заведенията.

Сезон
Вече стартира сезонът на есенния лов на риба, излиза първият сафрид, който е повече от предходната година, описаха риболовци от Созопол. „ Все още обаче е доста рано да се приказва за нарастване в точни, съответни проценти. Сафридът излезе преди седмица. Засега сме обнадеждени ", допълниха риболовци от Созопол.
В Бургас корабите доставят също главно сафрид. Има и количества барбун, прецизираха търговци. Във вторник и сряда тази седмица магазините не са зареждали нови количества, тъй като е нямало и улов поради мощния вятър, описаха от магазин за морски блага в Бургас.

На пазара в морския град преди дни е имало и свеж лефер, което е рядко. Тази риба се хваща в лимитирани количества и съвсем не стига до крайния клиент, обясниха риболовци. Цената на бутиковата риба върви към 25-30 лева, в случай че съумеете да я намерите по сергиите.

Цени
Рибите, които сега могат да се купят напълно пресни от тържищата, са сафрид и барбун. Цената им е към 10 лева за кг. Чернокоп сега в морето няма и по тази причина не се предлага свеж. Ако желаете преди малко уловен паламуд, също няма да може да си купите. В момента се продава единствено замразен и килограмът излиза също към 10 лева

За съпоставяне в заведенията цените на порция риба са доста по-високи, в сравнение с в случай че си я купите непосредствено и си я приготвите у дома. Порция пържен сафрид от 200 грама да вземем за пример минава цената на кг в магазина и коства 12 лева За 300 грама пържен калкан ще би трябвало да се бръкнете с 36 лева

В рибарските магазини нормално оферират и разчистване. Лятото на рибната борса в Созопол някои търговци чистеха рибата гратис, без значение от цената на покупката. Сега други търговци са оповестили цена от 5 лева за разчистване на вътрешностите на рибата.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg