Рибарите в Бургаско ще запазят лицензите си и всички издадени

...
Рибарите в Бургаско ще запазят лицензите си и всички издадени
Коментари Харесай

Рибарите в Бургаско ще запазят лицензите си и всички издадени заповеди ще бъдат отменени

Рибарите в Бургаско ще запазят лицензите си и всички издадени заповеди ще бъдат анулирани. Това оповестиха от организацията по риболовство и аквакултури, съобщи БТВ.

Заради разрешителните се стигна до напрежение и опасност с митинги.

Най-много пострадали имаше в Царево – над 40 от тях останаха без лицензи. Това значи, че в случай че през днешния ден, те желаят да излязат с лодките си за сафрид, да вземем за пример, това ще е бракониерство и би трябвало да бъдат санкционирани.

Като член на Европейски Съюз, страната ни има стеснен рибарски потенциал. Разрешителни за нови лодки и кораби не могат да бъдат издадени, в случай че не бъдат отнети съществуващи.

И до момента в който от Агенцията по риболовство и аквакултури изясняват, че съблюдават закона, риболовците упрекват държавните чиновници в корупция. И настояват, че свободните лицензи се търгуват „на черно“.

От няколко дни 67-годишният потомствен риболовец Добри Янев е закотвил лодката си наложително.  „ Всяка година съм си плащал риболовния билет, внезапно ми идва писмо – лишават ми лиценза. Знам, че би трябвало да се попълня, но аз просто не му разбирам на този дневник!“, изяснява той.

Попълването на рибарски дневник е отпаднало преди две години. Въпреки това Агенцията по риболовство и аквакултури лишава десетки разрешителни с претекста, че риболовците не са заявили улов.

„За да запазим сектора, ние би трябвало да отнемем на хората, на които не им е нужен и да дадем на хора, които искат“, разяснява Галин Николов – изп. шеф на ИАРА.

„Цялата спекулация е такава, няма какво да се лъжем, под масата вървят тези лицензи. Една конска мощ е 100 лв. – моята машина е 30 коня, 3000 лв. коства моят лиценз!“, прецизира различен риболовец – Колъо Върбанов.

„Всичко това, съгласно мен се случва, поради неведение на закона от чиновници на ИАРА и поради непросветеност. Заради това ние ще желаеме и оставки ”, безапелационен е Атанас Петров от рибарско съдружие – Китен.

„Те би трябвало да получат правото почтено да влизат в морето, законно, а не да се трансформират в бракониери“, безапелационен е Георги Лапчев, кмет на община Царево.

За проблема пострадалите са сезирали европейската комисия по риболовство.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР