Рибарите от Северното Черноморие са готови да излязат на протести

...
Рибарите от Северното Черноморие са готови да излязат на протести
Коментари Харесай

Риболовците са готови за протести заради законопроекта за ветрогенераторите в Черно море

Рибарите от Северното Черноморие са подготвени да излязат на митинги и да блокират пътища поради новия Закон за възобновима сила в морските пространства на България, Това сподели за Радио Варна ръководителят на Рибарското съдружие „ Черноморски изгрев “ Емил Милев. Новият закон планува построяването на ветрогенератори в акваторията на Черно море, към Шабла, Каварна и Варна. Един от текстовете гласи, че морските пространства ще бъдат давани на концесия за период от 30 години. Законът беше импортиран в деловодството на Народното събрание преди дни, а негови вносители са Ивайло Мирчев, Делян Добрев, Рамадан Аталай, както и варненският народен представител Калоян Икономов. Рибарите упорстват да бъде проведена кръгла маса, на която да бъде разисквано по какъв начин ветрогенераторите в Черно море ще се отразят на морските жители, екосистемите, дънните организми, а и на риболова, сподели Емил Милев.

Акваторията, където можем да работим, е доста дребна, а Черно море е прекомерно оскъдно - ние работим на 100 метра дълбочина, разяснява Милев. Той добави, че на риболовците в Черно море са наложени редица забрани, а ветрогенераторите ще оставят " единствено едно петънце " за работа, уточни Емил Милев.

По думите му риболовците ще бъдат наранени най-силно поради новия Закон за възобновима сила в морските пространства. Знаете, че към тези перки не се работи и ние няма да можем да риболуваме. Районът, който за нас е прекомерно дребен, се стеснява още повече, сподели още той.

Според Милев измененията ще попречат на тралирането в Черно море. Това е риболовът в Черно море, безапелационен е Милев.

По думите на специалиста законопроектът е реалност, само че факт към момента не е станало гласуването в пленарна зала. Всичко ли ще би трябвало да се взема решение с митинги, попита реторично Емил Милев. Той е безапелационен, че би трябвало да бъде търсено мнението на научните институти. Трябва да бъдат взети разнообразни мнения, преди да бъде признат законопроектът, сподели още той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР