Рибари от Перник протестираха срещу замърсяването на река Струма и

...
Рибари от Перник протестираха срещу замърсяването на река Струма и
Коментари Харесай

Протестиращи рибари погребаха Струма и язовир Пчелина

Рибари от Перник стачкуваха против замърсяването на река Струма и язовир " Пчелина " пред Регионалната ревизия по околна среда и води, която, съгласно тях, не взима никакви ограничения. Те сложиха и алегоричен ковчег.

" Погребваме ритуално река Струма. Не се взеха никакви ограничения за това ", сподели Марио Антонов, който е измежду уредниците на митинга и лицето на Централната рибно-опазваща организация.

Сигналите за казуса са от преди няколко месеца. Тогава регионалният шеф на Перник разгласи, че са взети проби, които демонстрират занижени равнища на О2 в дълбочина. Язовирът се цялостни от р. Струма, която минава през индустриалната зона на Перник и постоянно бива замърсявана. Последният случай е от преди месец, когато от водоема изплуваха тонове мъртва риба.

" Гледката беше потресаваща. Още от май река Струма тече мътна, черна, алена, кафява, сива. Реката беше нечиста от мощно отровни промишлени води от предприятията на територията. Въпреки многочислените ни сигнали и апели към общината, РИОСВ-Перник и Басейнова дирекция-Запад - кучетата си лаят, керванът си върви. Не сме получили отговор, за тях отговорен няма ", сподели Марио Антонов.

По думите му, той и негови приятели-доброволци са открили, че в язовир " Пчелина " е измряла 2 тона риба, а държавните институции в действителност и това не са създали. Антонов е убеден, че повода е замърсяване с промишлени води.

Антонов сподели и две проучвания - от лаборатория от Казанлък и от Финландия, които демонстрират съществуване на голям брой тежки метали, в това число алуминий, арсен, бор, волфрам, живак, манган, никел. Той добави, че не може да уточни отговорните компании, тъй като той и приятелите му са жители, не проверяващи органи.

Дошла на митинга жена обаче сподели пред Actualno.com фотоси по какъв начин се хвърлят отпадъци, в това число с контейнери, а след сигнализиране за случая получила отговор - запишете номерата на транспортните средства, които го вършат...
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР