Риба за здраве и благоденствие на селото и община „Родопи”

...
Риба за здраве и благоденствие на селото и община „Родопи”
Коментари Харесай

Над 100 килограма риба раздадоха в Първенец за празника Никулден

Риба за здраве и благополучие на селото и община „ Родопи” по случай празника Никулден подариха кметът на общината Павел Михайлов и кметът на Първенец Ренета Плевнелиева.

Обредната храна, която жителите на селото ще сложат на никулденската софра, беше осветена от отец Ерм. Всеки искащ получи риба скумрия и питка, която беше предоставена пред постройката на кметството в селото, персонално от двамата кметове при спазването на всички противоепидемични ограничения.

„ Задължителен детайл в обредността на Никулден е приготвянето на риба. Решихме тя да е сурова. Така всеки ще може да я подготви по личен усет и предпочитание за празника, който се празнува на 6 декември”, разяснява Ренета Плевнелиева, кмет на Първенец.

Кметът на община Родопи” пожела здраве, берекет и добрина.

„ Ние постоянно сме били обществена община и вършим следващия жест към хората. Зная, че с това няма да подобрим благосъстоянието на жителите на Първенец, само че въпреки всичко това е отношение към тях”, разяснява кметът Павел Михайлов. Той напомни, че началото на самодейността е сложено предходната година, само че тя към този момент ще се утвърди като традиция за селото.

„ В Първенец се случиха доста положителни неща и селото се преобразява. Сигурен съм, че доста хора правят оценка обективно свършеното от нас през последните месеци. Днес стартира ремонт на улиците „ Пролет” и „ Цар Борис”, посредством публично-частно партньорство ще изградим фитнес навън, имаме план за площада на селото”, сподели кметът. Той зарадва хората с новината, че до края на годината се чака да приключат съгласувателните процедури за реституция и консервация за храм „ Св. Св. Константин и Елена”, който е монумент на културата от локално значение.

„ Дори от време на време да има моменти, когато търпението се изчерпва, би трябвало да запазим религия в себе си и задачата си”, безапелационен е Павел Михайлов.

Никулден е един от най-големите всенародни празници, празнувани през зимата. На територията на община „ Родопи” през днешния ден честват над 1200 души. Най-много са с името Николай-512 и Никола-343.Съкратеният вид на едно от най-популярните имена – Кольо, имат 23 души, а Колю – 8. Дамите, които ще одобряват поздрави във връзка имения си ден, с име Николина са 95, а с Николинка – 39. 84 са носителките на името Никол, а на Нина-68 дами.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР