рхеолози откриха останки от корабокруширал търговски кораб край бургаското рибарско

...
рхеолози откриха останки от корабокруширал търговски кораб край бургаското рибарско
Коментари Харесай

Уникална подводна находка бе открита край Бургас

рхеолози откриха остатъци от корабокруширал търговски транспортен съд край бургаското рибарско населено място, пренасящ скъпи стъклени и порцеланови сервизи с високо качество на направата. Резултатите от археологическите проучвания потвърждават и съществуването на потопено в морето антично населено място, където изследванията ще продължат и през идващото лято.

В красивата лагуна до нос Чироза в древността се е простирало антично населено място с пристанище, а под вода и през днешния ден има остатъци от доста корабокруширали кораби. Товарът на дървен търговски кораб, датиращ от 17 век, е открит край рифа след евентуално претърпяна морска стихия.

Според археолозите съдовете са направени край Венеция или селища по Северозападното Средиземноморие.

Предстои изследване и на антично населено място и на сушата, датиращо от 1 век прочие Хр., където към този момент са открити остатъци от здания, амфори и строителна керамика.

Очакванията на археолозите са измежду към момента непроученото населено място да бъдат открити монети и украшения.

"Това е времето на Митридат, времето когато римските легиони към този момент настъпват на Балканите, времето когато Аполония Понтика - днешният Созопол, е към този момент опожарена от римските легиони ", сподели пред зам.директорът на НИМ Иван Христов.

Въпреки че множеството кораби са превозвали сушена риба, месо, кожи, сол и строителни материали има и такива които са превозвали скъпи товари. Именно те и до през днешния ден притеглят иманяри и търсачи на съкровища. Писмени доказателства за английски транспортен съд по време на Кримската война през 1856г претрупан с тонове златни гвинеи предопределени за англо-френските войски е потопен в родни води. Оценяваното на към 2 млрд $ богатство е неоткрито и до през днешния ден.

Приживе проф.Божидар Димитров уточни вероятността "Черният принц " да е минал Босфора и попадайки в огромна морска стихия да е потопен край странджанския бряг.

"Има доста локални митове, съвсем на всички места водолазите имат вяра че в техния регион се намира този именит транспортен съд. Той може да бъде по цялото крайбрежие от тук до Севастопол ", споделя шефът Център за подводна археология Созопол Найден Прахов.

През 1875 година френски водолази са по следите на изчезналия английски транспортен съд и в турски и в наши води. Откриват повече от 10 потънали кораба, само че нито диря от "Черният принци ".

Безуспешни подводни експедиции у нас вършат италианци, норвежци и германци, а през 20-те години на предишния век кораба е издирван и от специфична водолазна група от Съветска Русия.

През 90-те години на 20 век български океанолози и геофизици изричат мнение, че по всяка възможност "Черният принц " лежи край българските крайбрежия.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР