Резултатите от взетите на 25 и 29 януари проби на

...
Резултатите от взетите на 25 и 29 януари проби на
Коментари Харесай

Само повече цинк открит във водите н р. Ерма

Резултатите от взетите на 25 и 29 януари проби на отпадъчни води от хвостохранилище " Ерма река " са подготвени , осведомят от локално Регионална инспекция за опазване на околната среда.

Лабораторните данни демонстрират превишаване само по индикатор цинк - 4,0 мг/м3 и 4,1 мг/м³ при норма 3,0 мг/м³.

Другите оценени индикатори - калциево-карбонатна неотстъпчивост, желязо разтворено, манган, мед, кадмий, олово, никел и цианиди , не са над нормата на стандартите за качество на околната среда.

Припомняме, п робите бяха взети след сигнал за мъртва риба в река Върбица при Златоград.

Експертите от РИОСВ- Смолян, Басейновата дирекция " Източнобеломорски регион " -Пловдив (БДИБР), Регионалната лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда - Смолян и Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури ревизираха сигналите.

При инспекцията е изработен и разбор на повърхностните води в три пункта на р. Голяма, които са след хвостохранилището " Ерма река " и в Златоград. Там резултатите демонстрират превишаване на стандартите за качество за цинк, манган и кадмий.

Тези резултати обаче са близки до тези установените при осъществените в края на 2017 година разбори. Там даже се следи ясна наклонност за понижаване на концентрациите по течението на р. Голяма. В тестът от р. Малка, вливаща се в р. Голяма, не се установи превишаване на стандартите по изследваните индикатори.

Резултатите от взетите през декември проби от отпадъчните води от хвостохранилище " Ерма река " демонстрираха превишение на допустимите стойности на цинк - 4,9 мг/м3 при норма 3 мг/м3 , за което на сдружението оператор " Горубсо Златоград " АД е наложена глоба.

Резултатите от ноемврийските пробите също демонстрират превишение на част от оценените индикатори. Тогава на сдружението е формиран акт за определяне на административно нарушаване и бе издадено наказателно разпореждане , което е в процедура на обжалване пред Районен съд - Златоград.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР