Резултатите от цифрова симулация, проведена от китайски учени, показват, че

...
Резултатите от цифрова симулация, проведена от китайски учени, показват, че
Коментари Харесай

Ново изследване за COVID-19 дава повече надежда на Т-клетките пред антителата

Резултатите от цифрова симулация, извършена от китайски учени, демонстрират, че Т-клетките играят още по-важна роля в битката с ковид, в сравнение с характерните антитела. Изследването е оповестено в списанието Royal Society Open Science.

Т-лимфоцитите или Т-клетките са бели кръвни телца, които реагират на непознати субстанции, като да вземем за пример вируси, попадащи в организма, което е основен детайл от добития имунен отговор. С тях имунната система задейства механизми за различаване и заличаване на кафези, носещи непознати антигени.

Изследователи от Пекинския университет и Китайската академия на медицинските науки са основали математически модел въз основа на точни описания на клинични данни от стотици пациенти с COVID-19, с цел да схванат каква е ролята на тези кафези за попречване на тежкото протичане и гибел след заразяване с ковид.

Резултатите от количественото моделиране на клетъчните отговори демонстрират, че утежняването на Т-клетъчния антивирусен и противовъзпалителен имунитет може да се окаже съдбовно при болест от COVID-19. Установено е, че Т-клетките играят по-важна роля от антителата при контакт с вируса SARS-CoV-2. Те унищожават до 96,5 % от вирусните частици при пациенти с леко заболяване.

Освен това противовъзпалителните реакции, инхибирането на цитокините и степента на възобновяване на тъканите са директно свързани с броя на Т-клетките, чието произвеждане е било доста потиснато при пациентите, чието заболяване е приключило съдбовно. Симулациите демонстрират, че неналичието на Т-клетки води до инфектиране и цитокинова стихия - една от главните аргументи за гибел от COVID-19.

Авторите се надяват, че тяхното изобретение ще сложи началото на нова тенденция в битката против COVID-19, учредена на увеличение на броя на Т-клетките и създаване на ново потомство ваксини, ориентирани към усилване на клетъчния имунитет.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР