Резултатите от проучване на реални данни, събрани от преносимите устройства

...
Резултатите от проучване на реални данни, събрани от преносимите устройства
Коментари Харесай

Проучване: Ежедневните разходки намаляват риска от хронични заболявания

Резултатите от изследване на действителни данни, събрани от портативните устройства на 6042 души в Съединени американски щати демонстрират, че правенето на повече крачки всеки ден в действителност може да понижи риска от развиване на избрани типове болести, съобщи " ScienceAlert ".
Затлъстяването, диабетът, високото кръвно налягане, депресията и сънната апнея са някои от здравословните проблеми, които могат да бъдат избегнати посредством увеличение на броя и интензивността на ежедневните крачки, съгласно резултатите от това последно изследване.
Въпреки че предходни изследвания са стигали до сходни изводи, това е първото проучване, което се основава на търговски устройства за следене на интензивността, които нормално се употребяват в всекидневието и са свързани с електронни здравни досиета (ЕЗД). В този случай като част от изследователската стратегия " Всички ние " на Националния институт по опазване на здравето на Съединени американски щати.
Тези данни дават " нови, емпирични доказателства за равнищата на интензивност, свързани с риска от хронични болести, и допускат, че консолидираното на данни от търговски устройства в ЕЗД може да бъде скъпо за подкрепяне на медицинските грижи ", пишат откривателите в своя оповестен документ.
Извадката се основава на хора, които са носили личния си Fitbit в продължение на 10 или повече часа на ден в продължение на най-малко шест месеца.
След това броят на дневните стъпки и интензивността (определени като стъпки в минута) са съпоставени с честотата на болесттите в групата и съпоставени с честотата на болесттите в общата популация.
Резултатите демонстрират, че с увеличението на броя на стъпките рискът от множеството болести понижава. Изключение вършат хипертонията и диабетът - в тези два случая, откакто хората доближат към 8000-9000 крачки дневно, изгодата от увеличението на броя на крачките се намалява.
Изглежда, че към 8200 крачки и повече са най-благоприятното място за съществено понижаване на риска от болести, в това число затлъстяване, сънна апнея, гастроезофагеална рефлуксна болест ( GERD) и тежки депресивни разстройства.
Изследователите открили също по този начин, че при хората с наднормено тегло, които увеличават дневния си брой крачки от 6 000 на 11 000, вероятността да затлъстеят е с 64% по-малка, в сравнение с при тези, които поддържат същия брой крачки на ден.
Въпреки че тази статистика не демонстрира директна причинно-следствена връзка (има и доста други фактори), връзката е задоволително мощна, с цел да покаже, че правенето на повече крачки всеки ден и увеличението на интензивността до по-бързо движение може да понижи риска от болести.
Предишни изследвания са наблюдавали физическата активност за къси интервали от време благодарение на устройства от проучвателен клас и са разглеждали здравните резултати години или даже десетилетия по-късно. Това ново проучване е съумяло да проучва данни за интензивността за години, събирани всекидневно от личните портативни устройства на пациентите и свързани с настоящите диагностични записи.
" Въпреки че се губи известна акуратност сред устройствата от научноизследователски клас и комерсиалните устройства, данните от последните могат да се обобщят в огромна степен за огромна част от обществото, което има такива устройства ", пишат откривателите.
При това хората, взели участие в изследването, са били относително млади, най-вече дами и с висше обучение, които са имали устройства Fitbit и приблизително са били по-активни от множеството възрастни. Но създателите на проучването считат това за позитивно.
" Фактът, че успяхме да открием постоянни връзки сред крачките и инцидентното заболяване в тази дейна извадка, допуска, че могат да съществуват още по-силни връзки при по-заседнало население. "
Сега те са подготвени да проведат още проучвания, като употребяват по-големи и по-разнообразни извадки от хора, в това число такива с равнища на интензивност, които в по-голяма степен отразяват общото население,
Въз основа на предходни изследвания се стига до консенсус, че изминаването на няколко хиляди крачки на ден е задоволително, с цел да ви помогне да живеете по-дълго - и даже инцидентните и спорадични прояви на интензивност могат да бъдат потребни, както и плануваното и поредно вървене.
Изследователите, които стоят зад новото изследване, считат, че ежедневните разходки могат да бъдат включени като част от персонализираните здравни проекти, като потребителските устройства за носене и обвързваните с тях приложения са задоволително положителни, с цел да обезпечат непрекъснато наблюдаване.
" Въпреки че е належащо валидиране в по-разнообразна извадка, тези резултати дават действителна доказателствена база за клинични насоки във връзка с равнищата на интензивност, които са нужни за понижаване на риска от заболяване ", пишат откривателите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР