Резултатите от местните избори в Турция са сериозен удар за

...
Резултатите от местните избори в Турция са сериозен удар за
Коментари Харесай

Опозицията зашемети Ердоган с историческа победа

Резултатите от локалните избори в Турция са сериозен удар за Реджеп Тайип Ердоган, който се надяваше да си върне контрола над градовете по-малко от година откакто получи трети мандат като президент.


Той водеше акцията за победа в Истанбул, където е израснал и е станал кмет.

Но Екрем Имамоглу, който за първи път завоюва града през 2019 година, означи втора победа за светската опозиционна РНП.

Ердоган даде обещание нова епоха в турския мегаполис с съвсем 16 млн. души население, само че досегашният кмет на Истанбул завоюва 51% от гласовете, с над 10 пункта повече от претендента на президентската ПСР.

За първи път от идването на власт на Ердоган преди 21 години неговата партия беше победена на изборите в цялата страна.

В столицата Анкара опозиционният кмет Мансур Яваш изпревари своя противник, печелейки 60%, тъй че разгласи победа, още откакто бяха регистрирани по-малко от половината гласове. Поддръжниците блокираха всички основни пътища в града, развявайки флагове и надувайки клаксоните на колите си.

Важно е да се означи, че CHP е на път да завоюва и в доста други огромни градове на Турция, в това число Измир и Бурса, Адана и курорта Анталия.

70-годишният президент Ердоган призна, че изборите не са протекли по този начин, както се е надявал, само че съобщи пред поддръжниците си в Анкара, че те " не са край за нас, а по-скоро повратна точка ".

Той постоянно е разчитал на " волята на народа " за своя престиж и съобщи на поддръжниците си, че и в този момент ще почита волята на гласоподавателите.

По време на предизборната акция Ердоган съобщи, че това ще бъде последният му мандат, който завършва през 2028 година

Но критиците считат, че успеха би го насърчила да преразгледа конституцията, с цел да може да се кандидатира още веднъж. След такова трагично проваляне на локалните избори в неделя това наподобява доста малко евентуално.

За разлика от тях резултатът е огромен триумф за ръководителя на CHP Озгур Озел, който похвали гласоподавателите, че са решили да трансформират образа на Турция в исторически избор: " Те желаят да отворят вратата към нов политически климат в нашата страна ".

Тълпи от хора в Истанбул се събраха пред кметството в Саръчан, един от най-старите квартали на Истанбул.

Те развяваха турски флагове и плакати, на които фотографията на Екрем Имамоглу беше сложена паралелно с тази на бащата-основател на Турция Кемал Ататюрк, чийто афиш беше окачен по стените на постройката на локалната власт.

" Мога да кажа, че доверието и вярата на нашите жители в нас бяха възнаградени ", сподели Имамоглу.


И той, и Мансур Яваш са обсъждани като евентуални претенденти за президентския пост през 2028 година

" Всичко ще бъде наред ", скандираха последователите на Имамоглу, до момента в който танцуваха под звуците на барабани и кларинети в Сарачане.

Досегашният кмет на Истанбул за първи път употребява този девиз, когато завоюва града от партията на Ердоган преди пет години. Някои от плакатите в Саръчан използваха настоящия му девиз: " С цялостна скорост напред ".

" Това са единствено локални избори, само че успеха на опозицията в огромните градове е забележителна проява на мощ против ръководещата партия ", съобщи 25-годишният покровител на Имамоглу Йешим Албайрак пред Би Би Си.

В Истанбул живее една пета от популацията на Турция, което наброява близо 85 милиона души. Който управлява града ще контролирате забележителна част от стопанската система на Турция, в това число търговията, туризма и финансите.

Преди пет години Имамоглу прекатурна дългогодишното ръководство на Партията на справедливостта и развиването в Истанбул с поддръжката на други опозиционни партии. Но това опозиционно единение се разпадна след провалянето на президентските избори предходната година и партията на Ердоган в този момент имаше огромни очаквания да преобърне успеха му през 2019 година

Преди изборите в неделя се смяташе, че резултатът от гласуването ще е непосредствен, а претендентът на ПСР Мурат Курум насочи мощно предизвикателство.

Но ръководещата партия не съумя да се отърси от икономическата рецесия, при която инфлацията доближи 67%, а лихвените проценти - 50%.

Докато обширни елементи от западната, южната и северната част на Турция в този момент са под контрола на опозиционната CHP, прокюрдската партия " Дем " завоюва надзор над огромна част от югоизточната част на страната.

Партията на Ердоган продължава да господства в Централна Турция и има по-голям триумф в югоизточните региони, опустошени от двойното земетресение през февруари 2023 година, в това число в градовете Кахраманмарас и Газиантеп.

Говорейки от балкона на партийната си централа в Анкара, той даде обещание да употребява четирите години до идващите президентски избори, с цел да " се възобновим и да компенсираме грешките си ".

Привържениците му скандираха в отговор: " Стойте умерено, този народ е с вас ".

Около 61 млн. турци имаха право да вземат участие в изборите в неделя, а повече от един милион млади гласоподаватели гласоподаваха за първи път. Избирателната интензивност в 81-те провинции на страната се оценяваше на над 77%./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР