Резултатите от лабораторните анализи на кравата от Кюстендилско са благоприятни.

...
Резултатите от лабораторните анализи на кравата от Кюстендилско са благоприятни.
Коментари Харесай

Кравата Пенка няма да бъде убита

" Резултатите от лабораторните разбори на кравата от Кюстендилско са удобни. "

Информация с това заглавие разгласява в понеделник на уеб страницата си Българската организация по сигурност на храните. Въпросната крава е към този момент известната в цяла Европа Пенка, която избяга за 15 дни в Сърбия и откакто беше върната от притежателя си назад в България, трябваше да бъде убита, поради опасения, че може да е пренесла заболявания и тъй като такива били европейските условия.

В отбрана на кравата се подвигнаха евродепутати. Англия, където медиите описаха за случая на Пенка, беше проведена петиция в нейна отбрана. Срещу убийството на Пенка се разгласи даже Пол Макартни. Български представители в европарламента пък оповестиха, че казусът вреди на имиджа на страната, която е и ръководител на Съвета на Европейски Съюз.

Така, след няколко седмици мъдруване какво да се прави с кравата и проби за това дали е бременна и инфектирана с някоя рискова болест, в понеделник от БАБХ оповестиха, че " лабораторните разбори на кравата, обитавала 15 дни в Сърбия и минала назад границата, са негативни за изследваните заболявания ".

" Предстои правене на протоколите от изпитванията, като животното остава на този стадий възбранено в с. Копиловци. Очаква се към края на седмицата животното да бъде върнато за развъждане в обекта в с. Мазарачево ", написа още в известието.

В него се споделя още, че " не престават срещите на изпълнителния шеф на БАБХ доктор Дамян Илиев с сътрудници от Сърбия по трансграничното съдействие в региона на ветеринарната активност ".

Часове преди организацията да разгласи, че няма да лишава живота на Пенка, Явор Гечев от фондация " Четири лапи " разяснява пред бТВ, че практиката на институцията е да убива животни на общо съображение, тъй като по този начин е по-лесно. Той сподели, че казусът с кравата-беглец е четвърти гаф на БАБХ, обвързван с хуманно отношение към животните. Другите три абсурда са с лъвчетата Терез и Масуд, умъртвените птици от столичния зоопарк и бедстващите кончетата в Осоговската планина.

В случая с лъвчетата организацията настояваше те да бъдат отглеждани в зоопарка в Пазарджик макар сериозните си здравословни проблеми и обстоятелството, че в зоологическата градина нямат опит с такива животни. Скандалът с птиците избухна, откакто от БАБХ умъртвиха над 100 птици заради подозрения за птичия грип. По отношение на починалите без храна коне в Осоговската планина - организацията е правила инспекции на животновъдния обект и съответно му е издала всички разрешителни.

От БАБХ желаеха да умъртвят Пенка с претекста, че това е условие на европейското законодателство. Сега, откакто български и европейски медии отразиха случая, се оказва, че това условие може и да не бъде спазено.

" Историята е извънредно нелепа и показателна за дейностите на нашите управляващи ", уточни Явор Гечев. Според него има пропуски и в законодателството на Европейския съюз. Гечев се надява те да бъдат поправени след случая с Пенка.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР