Резултатите от изпълнените от една от най-авторитетните референтни международни лаборатории

...
Резултатите от изпълнените от една от най-авторитетните референтни международни лаборатории
Коментари Харесай

Пак ни пробутват овче сирене от краве мляко

Резултатите от изпълнените от една от най-авторитетните референтни интернационалните лаборатории проби на 10 типа българско овче сирене и кашкавал, демонстрираха, че единствено едно от тестваните най-скъпи и най-популярни овчи сирена и кашкавали е приготвено само от овче мляко. Фрапиращ даже за екипа на лабораторията е резултатът от биволско сирене без нито грам биволско мляко. Това е провокирало нуждата тестванията да бъдат повторени и потретвани. Производителят е измежду водещите компании в сектора, оповестиха от " Сдружение за налична и качествена храна ", поръчало тестванията.
Останалите тествани артикули с изключение на овче мляко съдържат и до 50 % краве мляко и на практика са примес, а са оповестени за овчи.
В края на май сдружението разгласява резултати от сходно изследване, което откри, че едвам едно от петте най-скъпи овчи сирена у нас съдържа единствено овче мляко.
Това е вторият разбор на сдружението, изработен поради мощен потребителски интерес, като в този момент са тествани 10 марки сирена и кашкавали.  " Тазишироко публикувана процедура измежду българските производители на сирена, освен ощетява потребителите, които заплащат по-високата цена. Тя е рискова, защото вкарва в подвеждане хора, които купуват " овче сирене " по здравословни аргументи, а не само поради вкусовите качества на продукта ", споделя ръководителят на управителния съвет на " Сдружението за налична и качествена храна " Андрей Велчев.
Той добавя, че установеното нарушаване е нарушаване и на правилата на конкуренцията, защото  1 литър овче мляко е три пъти по-скъпо от кравето, с което се размесва. " Така тези другояче реномирани производители на овче сирене се облагодетелстват непозволено от потреблението на артикули с по-ниска себестойност и получават конкурентно преимущество пред правилните български производители ", показва Андрей Велчев.
Част от решението на казуса, съгласно Сдружението, би могло да бъде приемането на отраслов стандарт, който непринудено да се съблюдава. Но страната би трябвало, в лицето на Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) и Комисия за отбрана на потребителите (КЗП), да изиграе своята решаваща роля за надзор и наказания на неточните производители.
" Сдружението за налична и качествена храна " напомня, че съществуването на първични материали и съставки, които не са категорично упоменати в етикетите на крайния артикул, е неразрешено.
" Настояваме за законови промени, които да разрешат на държавните контролни органи да оповестяват обществено имената на компании, нарушаващи наредбите за производство на качествени храни. Недопустимо е страната да толерира производители, които мамят клиентите, натрупат непозволени облаги и заплашват здравето на хората ", акцентира Велчев.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР