Резултатите от изборите показаха няколко неща - в България се

...
Резултатите от изборите показаха няколко неща - в България се
Коментари Харесай

Калоян Методиев: Златната акция в момента е в ръцете на Слави Трифонов

Резултатите от изборите демонстрираха няколко неща - в България се е настанила неустойчивост, измежду гласоподавателите господства страстта и коронакризата взе своя дан.

Това сподели в предаването " Лице в лице " по БТВ някогашният шеф на кабинета на президента Румен Радев и шеф на института " Рего " Калоян Методиев, който направи разбор на изборите и какво може да чакаме от новия парламент.

" Заставам с цялата си тежест зад нашето проучване, в което прогнозирахме победа на Българска социалистическа партия. Ние не сме социологическа организация, а институт. Със сигурност ние сме едни от дребното, които съумяха да познаят много тъкмо и близко резултатите от изборите. Изборният резултат на Българска социалистическа партия се повлия от обстоятелството, че възрастният електорат се изплаши и не излезе да гласоподава. Всички знаем, че най-вече възрастните хора гласоподават за социалистите. Другият фактор, който повлия, е, че в самото Българска социалистическа партия имаше едни вътрешни борби, които ние няма по какъв начин да осезаем социологически. " Рего " ли сподели, че Българска социалистическа партия се е договорила с ГЕРБ? Това го направи вътрешната съпротива в Българска социалистическа партия - едни евродепутати и кметове. Получи се струпване при Българска социалистическа партия и в последна сметка това се отрази на резултата им ", изясни Методиев.

" За мен Слави Трифонов не е феномен. За да е феномен, би трябвало да имаме доста по-силен протестен избор. При него не можем да приказваме за вълна, а по-скоро за пробив. Според мен би трябвало да има кабинет, само че нещата са много нестабилни. " Златната акция " в този миг е в ръцете на Слави Трифонов. Президентът също ще изиграе роля. Той би трябвало да бъде съединителен център и балансьор. И четирите анти-ГЕРБ партии в Народното събрание имат връзки с президента. Той дължи доста на Българска социалистическа партия, тъй като те го издигнаха и поддържаха, на тях дължи всичко в политиката. Със Слави Трифонов също имаше намигнвания, Мая Манолова също го поддържа за втори мандат, а с Демократична България са близки по избрани планове като " Три морета ". Тези партии би трябвало да се опитат да сформират кабинет. Да си играем на предварителни избори значи да тласнем страната в безпорядък и неустойчивост. Моментът изисква държавническо държание и проект, с цел да няма утежняване на икономическата и здравната обстановка в България ", безапелационен бе той.

" На президента ще му е мъчно да влезе в ролята на обединител, тъй като доста хора към този момент го припознават като зложелател. Ще му е доста мъчно да спомогне за съставянето на кабинет. Все отново има още един късмет да покаже държавническо мислене. Трудно ми е да кажа от коя партия ще бъде излъчен новия министър председател. Всичко е въпрос на договаряния, които обаче ще са сложни и мудни. Ако президентът не подкрепи тези договаряния, това ще значи, че работи против ползите на страната и не постъпва държавнически. Ситуацията е 50:50 по отношение на постоянно държавно управление или служебно такова ще имаме ", приключи Калоян Методиев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР