Резултатите от досегашната работа са притеснителни. Налице са редица нелоялни

...
Резултатите от досегашната работа са притеснителни. Налице са редица нелоялни
Коментари Харесай

След проверките в търговските вериги: Редица нелоялни търговски практики, има и съмнения за необосновано високи печалби

Резултатите от досегашната работа са притеснителни. Налице са редица нелоялни търговски практики, има подозрения за голословно високи облаги и други нарушавания, ощетяващи правата на потребителите. Не разгласяваме война на комерсиалните вериги, нито желаеме да водим такава. Това разгласи на брифинг служебнитя вицепремиер и министърът на превоза Христо Алексиев. 
 
 Състояние на пазара на съществени хранителни артикули Състояние на пазара на съществени хранителни артикули Източник: Пресцентър на Министерски съвет
Като страна сме задължени да защитим интереса на хората и да сме сигурни, че най-уязвимите групи не страдат от това и техните приходи не се изземат. Нямаме желание да се намесваме на пазара в областта на храните, добави той.
 
 Цени на едро и дребно на краставиците Цени на едро и дребно на краставиците Източник: Пресцентър на Министерски съвет
" В този един месец изградихме ясна методика за мониторинг и надзор на избрани хранителни артикули, надзор по цялата верига: от производител и импорт до последна цена в комерсиалната верига. Определихме и няколко страни, където също на месечна база следим цените на питателните артикули, с цел да можем да имаме засичане от няколко места ", добави той.
 
И заключи резултатите от инспекциите:
КЗП - 471 инспекции. Открити са 452 нарушавания. 200 от тях - нелоялни търговски практики;
БАБХ - 333 инспекции, 32 открити нарушения;
Национална агенция за приходите - 340 инспекции, 71 формирани акта за нарушавания.
 
 Примери от пазара за доставна и продажна цена Примери от пазара за доставна и продажна цена Източник: Пресцентър на Министерски съвет
" Ще бъда праволинеен, когато виждам нелоялни практики от страна на бизнеса. Всички признават, че цените са несъразмерно високи, само че трансферират виновността по веригата на другите. Има серия от аргументи цените да спадат, а те порастват. Не ни остава друго с изключение на да набавим информация по длъжностен път, да проследим ценообразуването по всички равнища на веригата, да забележим кой прав, кой крив и от кое място идва недоразумението ", сподели от своя страна министърът на стопанската система Никола Стоянов.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР