Резултатите от държавния зрелостен изпит ще бъдат обявени до 9

...
Резултатите от държавния зрелостен изпит ще бъдат обявени до 9
Коментари Харесай

Матурата по български език и литература – в 750 училища и 4200 зали

Резултатите от държавния зрелостен изпит ще бъдат оповестени до 9 юни
Утрешният държавен зрелостен изпит по български език и литература ще се организира в 750 учебни заведения и 4200 зали. Ангажирани са над 9000 квестори.

Изпитът стартира в 8:30 часа, като зрелостниците би трябвало да бъдат в изпитните зали най-малко 30 минути по-рано. Те би трябвало да си носят документ за идентичност и служебната записка, която може да бъде и на електронен притежател. Пише се с черен химикал.

Изпитът е разграничен на три модула. Първите два са по 60 минути, а третият – 120 минути. За възпитаници със СОП са планувани до 30 минути повече за всеки модул.

И тази година оптималният брой точки на матурата ще е 100 точки, а изпитът се счита за изискан при най-малко 30.

Тестът се състои от 22 задания с избираем отговор, 16 с къс свободен отговор и 2 с уголемен свободен отговор. Последният 41 въпрос включва писане на есе или интерпретативно съчинение, като за втора поредна година за тях ще има две обособени тематики. Съчинението е върху изучавана творба. При него от зрелостниците се чака да интерпретират заложената тематика по отношение на текста на творбата. От тях се изисква да формулират ясна теза, да я аргументират, да разясняват употребяваните изразни средства. Темата за есе не е обвързана с съответен книжовен текст и при нейното интерпретиране няма ограничавания. 

Резултатите от държавния зрелостен изпит ще бъдат оповестени до 9 юни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР