Резултатите на по-големите публични производствени компании за първото тримесечие на

...
Резултатите на по-големите публични производствени компании за първото тримесечие на
Коментари Харесай

Борсовите производствени компании в началото на 2023 г.: от силен ръст до рязък спад

Резултатите на по-големите обществени индустриални компании за първото тримесечие на 2023 година демонстрират диаметрално противоположни трендове. Докато машиностроителните предприятия усилват оборотите си с двуцифрени темпове, заводите за радиатори и торове регистрират внезапно намаляване. Прогнозите за идващото тримесечие са спорни и ще зависят от икономическото развиване. РастящиНай-значителен растеж на приходите отбелязва казанлъшката " М+С хидравлик " - 28%, като надвишава бизнес проекта си. Нетната облага та компанията се повишава с близо 50%. Една от аргументите за това е увеличеният индустриален потенциал след направените вложения в машини и съоръжение, регистрират от сдружението. Очакванията за първото полугодие са приходите да доближат към 127 млн. лева, което е растеж от към 23% на годишна база.

Резултатите на по-големите обществени индустриални компании за първото тримесечие на 2023 година демонстрират диаметрално противоположни трендове. Докато машиностроителните предприятия усилват оборотите си с двуцифрени темпове, заводите за радиатори и торове регистрират внезапно намаляване. Прогнозите за идващото тримесечие са спорни и ще зависят от икономическото развиване. Растящи

Най-значителен растеж на приходите отбелязва казанлъшката " М+С хидравлик " - 28%, като надвишава бизнес проекта си. Нетната облага та компанията се повишава с близо 50%. Една от аргументите за това е увеличеният индустриален потенциал след направените вложения в машини и съоръжение, регистрират от сдружението. Очакванията за първото полугодие са приходите да доближат към 127 млн. лева, което е растеж от към 23% на годишна база.

Като позитивни трендове от компанията означават релативно постоянните цени на електрическата енергия и природния газ, както и забавянето на инфлацията. Добър сигнал за икономическата интензивност е повторното отваряне на Китай като максимален търговски сътрудник на Европейски Съюз. С превъзмогването на усложненията във веригите на доставки се чака прирастът на износа на еврозоната да се възвърне, се показва в отчета на управлението. Основните пазари на предприятието са страните от Европейски Съюз.
Реклама
Ямболският производител " Хидравлични детайли и системи " (ХЕС) също пораства (12%), като регистрира устойчиво високо търсене, макар спорните прогнози на сътрудниците в края на предходната и началото на тази година. Печалбата на ХЕС обаче понижава (-31%), което е резултат от увеличените разноски за произвеждане и труд. Това са и перата с максимален дял в разходната конструкция. Основните клиенти на компанията са отбелязали рекордно високо първо тримесечие, само че прогнозите за второто тримесечие на 2023 година са значително занижени, показват от сдружението. Затова ХЕСс поправя прогнозата си за второто тримесечие, като чака лек спад (-3.8%) на продажбите по отношение на същи интервал на предходната година.

С нарастване от 16% на продажбите производителят на батерии " Елхим Искра " в Пазарджик излиза на облага за първото тримесечие след регистрирана загуба за същия интервал на предходната година. Разходите за материали на компанията са се повишили с 16.7%, само че понижение има в разноските за електрическа енергия. Прогнозите като цяло за тази година са икономическият растеж да се забави. Свиване

Рязко стесняване на активността се чете в резултатите на производителя на стоманени радиатори " Корадо-България " в Стражица. Компанията намалява оборота си на половина, с толкоз спадат и разноските за материали, както и продадените бройки. Стабилно остава количеството единствено на тръбните радиатори, които са с по-малък размер. Резултатите не са изненадващи и дават отговор на упованията на компанията. От там показват като причина мощно затруднената строителна промишленост в Европа вследствие на високите лихви, строгите ипотечни условия на националните банки, инфлацията, енергийната рецесия и геополитическите проблеми. От сдружението чакат по-силно сезонно търсене през втората половина на 2023 година Наскоро от компанията оповестиха, че търсят благоприятни условия за придобиване, с цел да добавят продуктовото си портфолио. Това остава задача с доста висок приоритет, споделят от " Корадо ".

Очакван срив има в резултатите на димитровградския торов производител " Неохим " . Продажбите спадат с 60% през първото тримесечие и компанията регистрира загуба от близо 10 млн. лева след съвсем 65 млн. лева облага година по-рано. Причината за внезапното утежняване са поредицата от непредвидени прекъсвания на работа поради повреди в завода през последните месеци.
Реклама Свързани публикации " М+С хидравлик " купи най-големия си дистрибутор - италианската Oleotecno 14 март 2023, 10:00 Оборотите на обществените компании порастват, само че прогнозите им са внимателни 9 февруари 2023, 06:25 Печалбата на " Неохим " скача с съвсем 70% през 2022 година 29 януари 2023, 16:25 " Елхим Искра " пусна на пазара системи за предпазване на сила от ВЕИ 12 януари 2023, 14:26
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР