Резултатите на големите ИТ компании са силно повлияни от влошаващия

...
Резултатите на големите ИТ компании са силно повлияни от влошаващия
Коментари Харесай

Икономическа "зима" ще е предизвикателство за ИТ сектора

Резултатите на огромните ИТ компании са мощно повлияни от влошаващия се стопански климат. Последните отчети за тримесечни финансови резултати на най-големите софтуерни компании в света разкриват, че всички са повлияни от влошаващия се стопански климат.

" Тъй като пазарът на облачни системи продължава да се развива, най-важна наклонност през второто тримесечие беше обвързвана с макроикономиката, а не с действителното потребление на облака ", споделя Джон Динсдейл, основен анализатор в Synergy Research Group. " Годишният ритъм на напредък е понижен с над шест процентни пункта заради придвижванията на валутните курсове. Повече от половината от това понижение се регистрира единствено през Q2 ".

Енергийна неустановеност
Цените на силата са един от главните " стълбове " на този проблем. " Продължаваме да виждаме неустойчивост в цените на комуналните услуги по целия свят и ръководството на нашите AWS центрове за данни ", съобщи финансовият шеф на Amazon Брайън Олсавски.

Kомпанията е направила към 60 милиарда $ финансови вложения, от които 40% са в софтуерна инфраструктура за поддържане на AWS и бизнеса с магазини по целия свят.

По сходен метод Meta, компанията-майка на Фейсбук, регистрира финансови разноски от $7,7 милиарда, движени от вложения в сървъри, центрове за данни и мрежова инфраструктура. Финансовият шеф Дейв Уенър разкри, че най-голямата част от разноските е обвързвана със сървърите, което включва и съответната инфраструктура за изкуствен интелект (AI).

Промени в разбиранията
Не може да се отхвърли, че компании като Meta, Фейсбук и Microsoft ще продължат да влагат стратегически в ИТ инфраструктура, само че икономическият напън ги принуждава да мислят по друг метод.

През февруари Олсавски разкри проектите на Amazon да удължи потребния живот на своите сървъри от четири години на пет, а на мрежовото съоръжение – от пет години на шест. Това, по думите му, отразява " големи екипни старания на AWS да направи своите сървъри и мрежово съоръжение по-дълготрайни ".

Олсавски сподели, че компанията работи в мащаб повече от 15 години, добавяйки: " Ние продължаваме да усъвършенстваме нашия програмен продукт, с цел да работи по-ефективно на хардуера ".

Meta няма проекти да ограничи вложенията си в AI, само че бъдещият финансов шеф Сюзън Ли съобщи: " Търсим способи да бъдем по-ефективни в потреблението на хардуера, където това има смисъл, и акцентираме на успеваемостта в процеса на създаването на кода”.

Финансовият шеф на Microsoft Ейми Худ разиска по какъв начин компанията работи за удължение на живота на своето съоръжение за центрове за данни, което ще докара до " удобно " влияние върху оперативните доходи. Според думите ѝ, Microsoft удължава живота на своите сървъри и активи на мрежово съоръжение от четири на шест години.

" Инвестициите в програмен продукт, които покачиха успеваемостта в метода, по който работим с нашето сървърно и мрежово съоръжение, както и напредъкът в технологиите, доведоха до такава степен, че животът на техниката надвишава счетоводните правила за обезценка ", сподели тя.

Това 50% нарастване на потребния живот на сървърите ще донесе спестявания в размер на към 1 милиарда $ през идващото тримесечие, а за годината – 3,7 милиарда $.

Предизвикателства за чип-сегмента
Интересно е по какъв начин възходящите цени на горивата и инфлационният напън карат огромните ИТ компании да лимитират разноските за технологии, макар че ИТ значително е главният им бизнес. Това, което е забавно, са забележителните спестявания, които те плануват от обстоятелството, че сървърите и мрежовото им съоръжение ще устоят по-дълго.

Подобни спестявания си имат цена. Intel към този момент е наранена от продължаващите неподходящи пазарни условия, видя се при анонса на последните ѝ финансови резултати. Главният изпълнителен шеф Пат Гелсингър се извини на акционерите, като сподели, че " би трябвало да се оправим по-добре ", откакто компанията регистрира 22% спад в приходите си за второто тримесечие на 2022 година

Анализаторът Gartner намали прогнозата си за световните доходи от полупроводници през 2022 година Причината – чака се икономическите условия да се влошат през годината.

Този проблем може да стане по-тежък. Според Gartner, доставките на лични компютри се чака да намалеят с 13,1% през 2022 година след върховете в растежа през 2020 и 2021 година 2022 година Ръстът в приходите от полупроводници за смарт телефони е на път да се забави до 3,1% през 2022 година От позиция на производителите запасите се възвръщат бързо, периодите за осъществяване стартират да се редуцират и цените " отслабват ".

Ричард Гордън, вицепрезидент в Gartner, разяснява: " Вече виждаме уязвимост в пазара на полупроводници, изключително тези, директно свързани с потребителски разноски. Нарастващата инфлация, налозите и лихвените проценти, дружно с по-високите разноски за сила и горива, оказват напън върху разполагаемия приход на потребителите. Това се отразява на разноските за електронни артикули като компютри и смарт телефони ".

Накратко, задаващата се икономическа " зима " ще бъде предизвикателство за софтуерния бранш по няколко посоки. Да се надяваме, че бизнесът ще преодолее тази стихия, като в същото време продължи да напредва в софтуерните разработки.

Източник: TechNews.bg
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР