Резултатите на България по отношение на качеството на въздуха се

...
Резултатите на България по отношение на качеството на въздуха се
Коментари Харесай

Денков: Резултатите на България по отношение на качеството на въздуха се подобряват

Резултатите на България във връзка с качеството на въздуха се усъвършенстват, съобщи министър председателят Николай Денков на брифинг след среща с европейския комисар по въпросите на околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичюс, която се състоя през днешния ден в Министерския съвет, съобщи Българска телеграфна агенция.

Синкявичюс също удостовери напредъка на България за възстановяване качеството на въздуха, въпреки и по думите му да не е реализирано оптимално равнище.

Министър-председателят сподели, че двамата са имали " стегната, делова и съдържателна среща, в която засегнахме най-важните проблеми като зеления преход, нездравословните излъчвания, качеството на въздуха, метода по който се правят оценка налозите, свързани с отпадъците, сметищата. Засегнахме и тематиката за автомагистрала " Струма ", сподели Денков.

Той сподели, че не престават напъните за затваряне на най-замърсяващите топлофикации или електрически мощности. Общините извършват стратегии за замяна на отоплителните уреди на твърдо гориво с екологични като да вземем за пример Столичната община и други градове. Те ще продължат да се извършват и ще бъдат разширени, сподели министър председателят. Според него, с цел да създадем решителния преход, би трябвало да си дадем ясна сметка, че за проблемите в Перник и Гълъбово със замърсяванията, би трябвало да се вземат решителни ограничения. Те или би трябвало да бъдат затворени, или да бъдат софтуерно актуализирани, с цел да не замърсяват околната среда, съобщи Николай Денков.

По отношение на зеления преход министър-председателят напомни, че България към този момент загуби към 200 млн.лв. в края на 2022 година, тъй като не бяха готови териториалните проекти. Когато влязохме в министерството на 6 юни тази година, се оказа, че още веднъж би трябвало да стартираме от нулата във връзка с териториалните проекти, тъй като има избрани стъпки, които трябваше да бъдат извървяни, свързани с упованията на консумация на ток. Денков напомни, че се наложи да рестартираме процеса и в доста къси периоди да бъдат готови тези проекти, които не са същите по наличие, като предходната година.

Най-трудната част е да се стартират договарянията всъщност с локалните общности, синдикатите, с цел да се види по какъв начин да се минимизират всички опасности, свързани със обществената цена на зеления преход и също по този начин да се оцени по какъв начин е най-ефективно да се употребяват средствата, които са налице и са доста обилни – над 1,4 млрд.лв. единствено във връзка с справедливия преход, съобщи Денков.

По думите му въпросът е по какъв начин да изпълним този равномерен преход, при който последователно да бъдат понижени мощностите, от там и замърсяването и в това време да бъдат употребявани средствата да се защитят хората, които ще бъдат наранени от тези промени, само че и да развием тези райони с новите технологии, които ще ги създадат едни от най-модерните райони. Това може да стане, само че единствено в случай че наваксаме това забавяне и използваме опциите на Европейски Съюз. Алтернативата съгласно Денков е да продължим да стоим с глава, зарита в пясъка и по този начин ще загубим в края на годината и този запас от 1,4 милиарда лева

По отношение на завода за акумулатори, Николай Денков сподели, че служебното държавно управление е прекъснало договарянията с компанията, която е показала интерес да влага у нас и в този момент тя ще строи цех в Румъния. Не сме се отказали от завода за акумулатори. Има договаряния, търсим производители, които, в случай че успеем да ги убедим, ще дойдат в България да създават акумулатори. Дали ще успеем, не знам, сподели министър-председателят.

Относно наводненията по южното Черноморие министър председателят сподели, че са стартирали процедурите по оценка на вредите. В момента, в който има резултат, ще обсъдим с Европейска комисия, само че има тримесечен период, тъй че има време да се реагира, нищо не е изпуснато, сподели Денков. Той добави, че би трябвало да се имат поради разпоредбите – отпускат се средства единствено, в случай че вредите са над избрана сума. Премиерът добави, че във връзка с отстраняването на вредите върху инфраструктурата, няма да чакаме Европейска комисия, а ще действаме с национални средства.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР