Резолюцията на САЩ за македонския принос повтаря по-скоро документ от

...
Резолюцията на САЩ за македонския принос повтаря по-скоро документ от
Коментари Харесай

Коста Филипов: Северна Македония постоянно ще опитва да си присвоява историята ни

„ Резолюцията на Съединени американски щати за македонския принос повтаря по-скоро документ от м.г. Дори и в този момент да не бъде призната, опитите (за внасяне на сходна резолюция по света) ще продължат. Преди месец Бундестага гласоподава сходна резолюция за поддръжка на македонския език, история и просвета. Това даде нов подтик на представителите на това съдружие в Съединени американски щати да направи нов опит и да получи поддръжка на американските институции ”. Това съобщи журналистът Костадин Филипов в предаването „ Твоят ден ” по NOVA NEWS.

Повод за думите му е импортираният в Конгреса на Съединени американски щати план на резолюция от републиканския сенатор Майк Браун, с която се желае септември 2023 година да бъде разгласен за „ месец на македонско-американското завещание ". Авторът на подобен план е " Обединената македонска диаспора ". Според проекто-резолюцията през септември би трябвало да има честване на езика, историята и културата на македонските американци и техния принос към Съединените щати. Междувременно от съдружие " Потомците на бежанци и преселници от територията на Северна Македония и другари " внесоха в българския парламент предложение за " предприемане на нужните дейности " против импортирания в Конгреса на Съединени американски щати план на резолюция.

Според Спас Ташев от Института за проучване на популацията и индивида в Българска академия на науките, има три опита да бъде прокарана сходна резолюция. „ Двата предходни опита бяха несполучливи, защото и Камарата на представителите, и Конгреса, на процедура отхвърлиха тези оферти. Тогава имаше много дейна активност от българските емигрантски общности в Съединени американски щати. От Скопие евентуално се надяват, че заради късия период публичният фактор евентуално няма да може да се активизира и да противодейства ”, сподели Ташев.
По думите му все още има най-малко 2 изпратени апела от страна на българи, живеещи в Съединени американски щати. „ Вчера изпратихме послание към Народното събрание, тъй като считаме, че най-адекватният контакт с Конгреса на Съединени американски щати би бил с Народното събрание ”, сподели ученият. Той е оптимист, че сходна резолюция не би стигнала до гласоподаване в Сената на Съединени американски щати.

Целта на сходна резолюция, съгласно Филипов, е намаляване на позицията на Европейски Съюз за измененията в Конституцията на районен съд Македония. „ Историческите фалшификации, които се употребяват от районен съд Македония, ще продължат напред. Основен мотив ще бъде: щом Американският конгрес приема такава резолюция, вие би трябвало да се преценявате с нея ”, изясни Костадин Филипов.

Ташев счита, че американската резолюция няма да бъде призната в Конгреса на Съединени американски щати. „ Тя се разграничава от признатия документ в немския парламент, в който се споделя, че има актуален език и просвета. Внесената проекто-резолюция в Съединени американски щати стартира от 1880 година като се счита, че през този интервал е имало етнически македонци и македонски език и те са дали своя принос за развиването на Америка ”, сподели откривателят.

Той е безапелационен, че до 1944 година няма данни за съществуването на етнически македонци в Съединени американски щати. „ Всички документи, които са правени от македонската емиграция тогава, са на литературен български език. Едва след 1944 година стартира пропагандирането на македонизма от кръгове, тясно свързани с комунистическия режим на Югославия, България, Коминтерна. През 1947 година ФБР прави следствие за активността на този вид организации и стига до извода, че те са антидържавни, терористични и дребната македонска организация, за която се твърди, че има принос за развиването на Съединени американски щати е неразрешена. Нейните водачи са изгонени от Съединени американски щати. Те са издавали вестник „ Народна воля ”, който и през днешния ден сеператистката организация ОМО-Илинден издава в България ”, сподели Спас Ташев.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР