Резистентен към ваксина коронавирус е открит при прилепи в Русия,

...
Резистентен към ваксина коронавирус е открит при прилепи в Русия,
Коментари Харесай

Откриха резистентен към ваксина коронавирус при прилепи в Русия

Резистентен към ваксина ковид е открит при прилепи в Русия, съобщи Юнайтед прес интеренешънъл. Той е сходен на COVID-19 и може да инфектира хора. 

ХОСТА-2 (Khosta-2) е сарбековирус и принадлежи към същото семейство вируси, от което е част и SARS-CoV-2. Изолиран е в проби, взети от прилепи до националния парк в Сочи през 2020 година Първоначално се е считало, че не може да се придвижи върху хора.

Вече обаче е ясно, че вирусът може да инфектира човешки кафези и е устойчив към съществуващите ваксини против COVID-19.

Изследването е оповестено в изданието PLoS Pathogens. 

Майкъл Летко, вирусолог във Вашингтонския университет и създател на изследването, споделя, че сарбековирусите като COVID-19 циркулират и отвън Азия, тук-там като западната част на Русия.

Генетично ХОСТА-2 наподобява като другите вируси от същия тип, които могат да бъдат открити на всички места по света. Тъй като не наподобяват на SARS-CoV-2, никой до момента не се е интересувал от тях . Сега обаче изненадата е, че могат да инфектират човешката клетка. 

Според Летко при ХОСТА-2 към този момент липсват гени, които провокират патогенеза при хората. Съществува обаче риск от рекомбинация с вирус като SARS-CoV-2, като тогава може да се провокира заболяване.

Коронавирусът SARS-CoV-2 има способността „ да се върне още веднъж “ в дивата природа, откакто е поразявал хората. Точно там са вирусите като ХОСТА-2.

В момента има опити да се основат ваксини, които не пазят от нова вариация на SARS-CoV-2, само че защищават от сарбековирусите като цяло, изяснява експертът Майкъл Летко. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР