Резиденцията ни пренася след средата на 21 век, в една

...
Резиденцията ни пренася след средата на 21 век, в една
Коментари Харесай

Един роман за битката между прагматизма и вярата - „Резиденцията“ на Георги Тенев (предложение за четене)

„ Резиденцията ” ни придвижва след средата на 21 век, в една страна, запазила доста черти на нашата, само че с нови контури.

Страната е разграничена сред Планинската република и Свободна зона. В свят на забрани и репресии единствено мистическото обучение Рилски урок владее мозъците и сърцата на младежите. Преследването и изтребването на тази фракция е задача на един висш прокуратор.

Романът е разграничен на три елементи, които носят символически имена: „ Прокураторът “, „ Серумът на истината “ и „ Млада кръв “.

Авторът ни въвлича в един стремглав, бездънен и объркващ сюжет, чийто мотор е вярата, че в обществото ни има освен това от безпорядък, лакомия и инстинкт за самозапазване.

За създателя

Георги Тенев е роден през 1969 година в София. Завършва НГДЕК „ Константин-Кирил Философ ” и Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, по-късно следва и във Виенския университет.

Автор е на романите „ Партиен дом “ (Награда за български разказ на годината на фондация „ ВИК “, 2007), „ Кристо и свободната обич “, „ Господин М. “, „ Български рози ”, „ Балкански обред “ и на сборниците с разкази „ Жената на писателя ” и „ Свещена светлина “ (отличен със стипендия за превод на Американския ПЕН център).

„ Резиденцията ” е още едно удостоверение за разказваческата заложба на Тенев и съставлява метафора на нашето минало, само че и самоуверено привидение за нашето бъдеще. Няма по какъв начин да остави читателя безучастен.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР