резидентът на Косово Хашим Тачи обяви, че подава оставка, след

...
резидентът на Косово Хашим Тачи обяви, че подава оставка, след
Коментари Харесай

Президентът на Косово Хашим Тачи подаде оставка

резидентът на Косово Хашим Тачи разгласи, че подава оставка, откакто през днешния ден Съдът в Хага удостовери обвинителните актове против него и против някогашния ръководител на косовския парламент Кадри Весели, оповестиха осведомителните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Двамата потвърдиха информацията и обявиха, че ще отидат непринудено в Хага, оповестява сръбският вестник "Новости ".

"За да защитя интегритета на Косово, зачитайки партньорството с интернационалната общественост, през днешния ден депозирам оставка от поста президент. Чувствам се доста горделив с отговорността, която носех. При тези нови условия приканвам политическите сили да бъдат деликатни, да не задълбочават институционалната рецесия, страната няма време за губене, би трябвало да запазим успокоение ", сподели Тачи на конференция.

На 24 юни Специалната прокуратура в Хага заяви, че е повдигнала обвиняване на Тачи и Весели. Обвинителният акт съдържа 10 точки, в които двамата и още няколко някогашни членове на Армията за избавление на Косово (АОК) са упрекнати съответно в убийства, гонене и изтезаване на хора. Имената на убитите към 100 души са известни и те са косовски албанци, сърби, роми и лица от други националности, както и политически съперници, уточни прокуратурата.

Обвинителният акт трябваше да бъде доказан от Специалния съд в Хага, който бе основан през 2015 година, с цел да проверява обвинявания за военни закононарушения, осъществени от членове на АОК по време и след войната в Косово. Разследването на тези закононарушения и основаването на съда бяха инициирани след отчет на специфичния докладчик на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Дик Марти, показан на 7 януари 2011 година Съдът стартира чувания през декември 2018 г.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР