рез 2020 г. над 13 200 граждани са подали жалби

...
рез 2020 г. над 13 200 граждани са подали жалби
Коментари Харесай

Какво най-много мъчи хората, писали до омбудсмана

рез 2020 година над 13 200 жители са подали тъжби и са получили подпомагане от омбудсмана Диана Ковачева, а още 23 865 души са създали това в групови подписки, тъжби и петиции. Това сочи справката на институцията към 23 декември 2020 година, направена от специалистите на националния публичен бранител и изпратена до медиите.

Най-висок е броят на хората, недоволни на първо място от неприятното качество на ВиК услугите и високите и неразбираеми сметки на парното – близо 2000 души от общо 3289 получени тъжби в бранш „ Нарушени права на потребителите”. Веднага по-късно е броят на хората, писали до омбудсмана поради проблеми в областта на обществените права, обучение и опазване на здравето – 2926 жители.

Част от жалбите са свързани с изключителното състояние . В тази връзка на министъра на труда и обществената политика е дадена рекомендация да бъдат препоръчани незабавни ограничения за подкрепяне на лица, които са били регистрирани като безработни в дирекциите „ Бюро по труда” след оповестяване на изключителното състояние и са без право на обезщетение за безработица; майките, които остават в домовете си, с цел да се грижат за децата си до 12 годишна възраст; бременни дами, на които им следва раждане и са в неспособност да получат болнични листове за погашение на парично обезщетение при бременност и раждане; работодателите, осъществяващи сезонна претовареност, които имат потребност от поддръжка за опазване на заетостта на личния състав си. Препоръката на омбудсмана е изпълнена, регистрират от институцията.

Друга рекомендация, отправена от омбудсмана до обществения министър, визира превъзмогването на компликациите пред служащите да се възползват от Програмата за гарантиране на безлихвени заеми в помощ на хора, лишени от опцията да поставят труд заради пандемията от COVID-19. Като изискване за даване на заем беше посочено да няма невнесени от страна на работодателя осигурителни вноски на кандидатстващия служащ. Препоръката на омбудсмана беше това изискване да бъде отстранено и тя е изпълнена, регистрират от администрацията на публичния бранител.

В региона на пенсионно-осигурителните права на жителите максимален дял от недоволствата е обвързван с ниския размер на пенсиите – 209 души. Възрастните хора стачкуват и против несправедливия метод на тяхното преизчисляване и осъвременяване. Проблемът с изплащането на пенсиите от Втория дирек на държавното публично обезпечаване е друга съществена тематика в жалбите. По този въпрос омбудсманът е провела среща с представители на частни пенсионни фондове и е изпратила рекомендация до обществения министър. В резултат на това, както и на подхванати дейности на държавно управление и заинтригувани лица, жителите към този момент имат опция при предпочитание да получат цялостна информация както за разполагаемите си средства, по този начин и за възможните суми, които биха получавали като втора пенсия. Дава се също по този начин опция за преценка за прекачване на средствата и за тези, които ще могат да получават втората си пенсия от 2021 година

За проблеми и подпомагане в областта на опазването на здравето към омбудсмана са се обърнали 835 жители. Преобладаващата част от жалбите и сигналите са във връзка неодобрение от избраните от Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) и по-рядко от Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) проценти трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане. Жалби постъпват и във връзка със закъснение на експертизата от ТЕЛК в някои области, както и от НЕЛК.

Сериозен е и броят на хората срещнали компликации при достъпа до първична и профилирана извънболнична, както и доболнична помощ , включително заради пандемията от COVID-19.

Граждани са подали и тъжби, имащи отношение към противоепидемичните ограничения – както противоречие с въведените ограничавания, по този начин и сигнали за неспазването на ограниченията. След отправени рекомендации, сложени от жители проблеми са били решени. Сред тях е въпросът с прелюдия предел на PCR проби в Област Благоевград, неполучени спомагателни хонорари от по 1000 лева на медицински експерти от болница в Югозападна България, давали наряди „ на първа линия”, както и проблем с медицинските консумативи за деца с Диабет вид 1 и пациенти, провеждащи лекуване с инсулинови помпи.

Жалбите, получени в сферата „ Право на образование” са 1060, като максимален е броят на родителите, потърсили поддръжка по проблеми, свързани със системата на предучилищното и учебното обучение – 721. Основни рекомендации на омбудсмана, които са взети поради, са за отпадане на изпитите от Национално външно оценяване (НВО) за IV клас и X клас за образователната 2019/2020 година и за понижаване размера на таксите в частните детски градини. Взета поради е и рекомендация за подготовка на просветителната ни система за бърза реакция в изключителни обстановки (екшън план). МОН и Министерство на здравеопазването изготвиха Насоки за работа на системата на учебното обучение през образователната 2020/2021 година в изискванията на COVID-19, регистрират от администрацията на омбудсмана.

Отделно са жалбите, изпратени до дирекция „ Права на детето” при омбудсмана – общо 434. Установява се, че съвсем всяка втора тъжба е разследване от пандемията от COVID-19, което демонстрира, че изключителната обстановка слага доста деца и спазването на правата им е риск . Особено мъчно е за уязвимите групи деца и техните фамилии, посочат от институцията на публичния бранител. Жалбите до омбудсмана са свързани най-често с молба за подпомагане за финансова и обществена поддръжка на родители, които сами отглеждат децата си и са останали без приходи, молби за обезпечаване на защитни средства за ромски фамилии и квартали. Пандемията ускори чувствителността на жителите към органите за протекция – недоволства против отношението на административни и правоохранителни органи, неодобрение от наложените ограничаващи ограничения за деца, най-много придвижване навън и спортни занимания, се показва още в обзора на омбудсмана.

При жалбите за деца с увреждания доминират тези за правата на деца със специфични просветителни потребности (СОП), против отводи на НЗОК за финансово подкрепяне на лекуването на деца в чужбина, най-много в Турция и за медицинските произведения и лечебните храни.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР