Рейтинговата система на ВУЗ-овете у нас сочи, че Софийският университет

...
Рейтинговата система на ВУЗ-овете у нас сочи, че Софийският университет
Коментари Харесай

Рейтингът на вузовете у нас: Няма значение къде се учи, значима е специалността

Рейтинговата система на ВУЗ-овете у нас сочи, че Софийският университет още веднъж е преди всичко измежду всички университети . В оценката са взети поради 48 знака, сподели на конференция в МОН Георги Стойчев, който дружно с просветителния министър Николай Денков показа Рейтинговата система за висшето обучение за 2021 година

СУ оглавява 23 от 52 ранглисти, ТУ-София е първи в 6 професионални посоки , МУ-София - първи в четири от 5, ВХТИ - в 3, Американският, Аграрният и Тракийският университет оглавяват две ранглисти.

Няма монопол и няма един университет, който да е най-хубав във всичко. Университетите могат да бъдат разграничени на три съществени групи - значимо е какво учиш, а не къде. Когато си избрал да учиш дадена компетентност, дали я учиш в София, Пловдив или различен град - съвсем няма резултат. Типичен образец е професионално направление " Медицина ", точките са над 70, а разликата сред първия и предпоследния университет е 5 точки - напълно дребна, разясни Стойчев.
 ВУЗ-овете да накарат студентите да четат всеки ден
ВУЗ-овете да накарат студентите да четат всеки ден

Това е знакът за качествено висше обучение съгласно просветния министър

Може да се означи, че висшите учебни заведения са като близнаци - за всички към 5 - 5.5% висши учебни заведения по Медицина имат огромен дял студенти, а безработицата при приключилите клони към 0 при всички, прибавиха от консорциума, провел проучването. Над 90% се осъществят на позиции, приходите и разликите са в десетки лв., а не са огромни. Не е значимо дали ще учите в Плевен, София или Пловдив , безапелационен е Стойчев. Това се вижда и в педагогическите посоки, " Стоматология ", " Здравни грижи ".

Разлика обаче при други специалности има за това по какъв начин се учи и в метода на преподаване. Така да вземем за пример при " Информатика " има разлика в точките - последният университет има 33 точки, има разлика в безработицата в пъти, в университета в края на класацията - над 5%. При реализацията на висшето обучение разликата е сред 75-50%, приходите също имат разлика два пъти. Много значимо е кандидат-студентите да изберат вярното учебно заведение, поучават експертите.
 Софийският университет е класиран на 601 място от 1 115 международни университета
Софийският университет е класиран на 601 място от 1 115 международни университета

Рейтингът прави оценка достиженията на университетите

В направление " Икономика " водещи са СУ, Американският, УНСС. Първият има над 600 студенти, вторият - 100, третият - над 10 000. Важен е изборът на компетентност - " Транспорт ", " Корабоплаване " и " Авиация " са с повече приложения.

Най-често срещаните специалности измежду приключилите " Информатика " - половината от тях се осъществят като експерти по осведомителни технологии, повече от две трети от тях се осъществят, приключилите СУ се осъществят два пъти повече в тази компетентност.

Най-често срещаната специалност измежду приключилите е " учител ".

От предходната година в рейтинговата система има цялостен лист на взаимните стратегии на ВУЗ с университетите в чужбина, при които се получава двойна тапия от България и друга страна.
 Повече лекари и учители, в сравнение с икономисти и политолози излизат от ВУЗ-овете
Повече лекари и учители, в сравнение с икономисти и политолози излизат от ВУЗ-овете

Софийски университет остава с най-голям рейтинг в професионалните посоки
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР