Рейтинговата агенция Fitch понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Обединеното кралство

...
Рейтинговата агенция Fitch понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Обединеното кралство
Коментари Харесай

Fitch смъкна кредитният рейтинг на Великобритания до AA-

Рейтинговата организация Fitch намали дълготрайния кредитен рейтинг на Обединеното кралство от AA нa AA- с негативна вероятност поради бързо растящият дълг на страната на фона на рецесията с ковид, съобщи Ройтерс.

Така кредитният рейтинг на Англия към този момент е същият като този на Белгия и Чехия, като от организацията изясняват, че в границите на идната може да последва ново намаляване на оценката.

„ Понижението отразява доста намаляване на обществените финанси на Обединеното кралство, породено от въздействието на епидемията от COVID-19 и фискалното намаляване, подхванато преди да бъде съзнателен мащабът на рецесията “, показват от Fitch.

 „ Промяната в рейтинга отразява и дълбоката краткосрочна вреда върху английската стопанска система, породена от епидемията, както и несигурността във връзка с комерсиалните връзки на страната с Европейски Съюз след Брекзит “, написа още в известието на организацията.

От Fitch обясниха, че подхванатите от английското държавно управление и Английската централна банка ограничения за стимулиране на стопанската система са били нужни, само че подчертаха, че те ще покачат държавния дълг на страната. От организацията чакат английският държавен дълг да скочи до 94% от Брутният вътрешен продукт през 2020 година и до 98% през 2021 година, откакто предходната година той бе на равнище от 84,5%.

„ В средносрочен проект чакаме държавният дълг на Англия да надмине 100% след 2025 година, взимайки поради последователно понижаване на фискалния недостиг и наклонност за напредък на брутния вътрешен артикул от към 1,6%, “, се споделя още в известието на Fitch.

Според рейтинговата организация английската стопанска система най-вероятно ще се свие с 4% през 2020 година, в случай че ограничаващи ограничения за хората и бизнеса бъдат разхлабени през втората половина на годината. В подобен случай се предвижда растеж от 3% през 2021 година

„ Много обаче зависи от продължителността и мащаба на епидемията “, прибавят от Fitch.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР