Ревизоро обеща да захрани с вода Бургас от два напоителни

...
Ревизоро обеща да захрани с вода Бургас от два напоителни
Коментари Харесай

Галя Бърдарска пред Фрог: Ревизоро обеща да захрани с вода Бургас от два язовира до 20 февруари, но не се случи. Къде са парите?

Ревизоро даде обещание да зареди с вода Бургас от два напоителни язовира до 20 февруари 2021, само че не се случи. Къде са парите, отпуснати за този план? Този и други въпроси зададе през Фрог нюз доцент доктор инж. Галя Бърдарска, специалист по водите на Политическа партия „ ИТН “. Ето какво още показа тя:
- Г-жо Бърдарска, преди няколко месеца министърът на околната среда и водите Емил Димитров сигнализира, че Бургас и Варна ги чака еднакъв проблем с водата като този в Перник. Ако фактически става дума за толкоз огромен проблем, за какво министърът към този момент мълчи за него?

- Паниката, която сътвори министър Емил Димитров бе доста непредвидена, тъй като в случай че има проблем с водоснабдяването на Бургас и Варна, трябваше да реагира Министерство на регионалното развитие. Все отново ВиК-сектора е под шапката на това ведомство. А в действителност реагира Ревизоро. Реакцията му бе несъответстваща - сподели, че в язовир „ Камчия “ остават 32 млн. куб. м. вода. А по графиците, които разгласява Министерство на околната среда и водите водата в язовира бе 108 млн. куб.м. Фактически той даваше една дребна част от язовира, съгласно него най-чистата. Но и другата язовирна вода може да се употребява при изискване, че има пречиствателна станция за питейни води „ Камчия “, чиято технология е с коагулация-флокулация, утаяване, дестилация през антрацитово-пясъчен заряд и обеззаразяване с хлор.

Самата станция от години работи приблизително годишно с 50 % от потенциала си. Тя е строена по времето на социализма, когато сме мислели, че Бургас и Варна ще се развиват. Но в този момент в действителност популацията понижава. В язовир „ Камчия “ има задоволително вода. Министър Емил Димитров си послужи с подправени обстоятелства, като съобщи, че южното Черноморие е изправено пред водна рецесия. Но за какво не загатна язовир „ Ясна поляна “? Той също има пречиствателна станция за питейна води ПСПВ „ Ясна поляна “. Водата от ПСПВ „ Ясна поляна “ стигаше до бургаския квартал „ Меден рудник “ и до най-ниската част на Бургас. Понеже през последните години схванаха, че в язовир „ Камчия “ има задоволително вода, изключиха водоснабдяването на Бургас от „ Ясна поляна “.

Язовир „ Камчия “ водоснабдява освен градовете Бургас и Варна, само че и обитаеми места в други общини Карнобат, Айтос, Поморие, туристически комплекси. В отчета на Регионалните предивестиционни изследвания за обособена територия на „ ВиК “ ЕАД, гр.Бургас, от м. януари 2019 е изчислено да има задоволително вода до 2048 година Предвидените капиталови обекти на стойност 456 млн.лв. не плануват построяването на нови водоизточници.

- Защо тогава бе основана надали не апокалиптична картина?

- Нямам отговор за това. Може би липса на професионализъм, илюзия или някакви други ползи. Спомняте си добре, че Ревизоро предложи двата напоителни язовира – „ Порой “ и „ Ахелой “ да бъдат трансферирани от МЗХГ към регионалната администрация и ВиК-дружеството, с цел да се изградят надлежно уреди за филтриране.

- Там ли е „ заровено кучето “?

- Естествено. Без да има каквито и да е планове, той внезапно изиска да се провиснал 60 млн. лева, с цел да може от 20 февруари Бургас да се водоснабдява от тези два напоителни язовира.

- Вече мина 20 февруари. Стана ли факт този обещан от Емил Димитров план?

- Нищо не стана! Те даже нямат съгласувани планове и позволения за градеж, тъй като с изключение на водопроводи, 2 помпени станции и 2 пречиствателни станции за питейни води, трябваше да се оправят стените на двата язовира и водовземните кули, както и да се санират чашите на язовирите. Не са избрани санитарно-охранителни зони към новите питейни водоизточници, изискващо и отчуждаване на частни парцели. Не съм осведомена за извършени публични полемики, което е неотменима част от оценката за влияние на околната среда. Според Министерство на регионалното развитие това са „ аварийни водоизточници “, защото стана ясно, че няма бедствено състояние – бент. Камчия има задоволително вода, в случай че не се източва. Това е цинизъм при изискване, че има обитаеми места без достъп до качествена питейна вода години наред.

Освен това, министър Емил Димитров не разгласява резултатите от назначената от него комисия по отношение на разликите в докладите на Водноелектрическа централа „ Камчия “ и ПСПВ „ Камчия “ за употребяваната вода от бент. Камчия. От месечните данни за позволените водни количества от Министерство на околната среда и водите е видно, че не цялото водно количество е прекосявало през пречиствателната станция за питейни води т.е. има подозрения за безнаказано приключване на вода в реката след Водноелектрическа централа „ Камчия “. Въпреки че притежателя на Водноелектрическа централа „ Камчия “ проф. Тадаръков, непосредствен на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган, отхвърляше да е източвал бент. Камчия.

- Какво стана с парите за въпросните аварийни водоизточници?

- Те се дадоха без да е ясно от кое място и тъкмо защо. Някои споделят, че Българският ВиК-холдинг е бил натиснат да преведе сумата, нали му дадоха 1 милиарда лв.. За това нещо нямаме документ, макар многократните допитвания на заинтригувани. Досега, обаче никой не пие вода от бент. Ахелой и аз. Порой, а считам и да не пие в бъдеще, защото тази безумна концепция би трябвало да се спре след изборите на 4 април.

- Ако въпреки всичко по някаква причина се прекъсне водоподаването от бент. „ Камчия “ към Варна, ще има ли проблем за морската ни столица?

- Не, тъй като тя си има Девненските извори, които са чисти. При тях се употребяват помпи и по тази причина е по-скъпа употребата. Това е аварийният водоизточник за Варна. При прекъсване на две трети от водоподаването от бент. „ Камчия “ към Варна, за Бургас ще има задоволително вода. Плюс това авариен източник за квартали от Бургас е бент. „ Ясна поляна “. А да не приказваме, че на територията на бургаска област има сондажи за потребление на подземни води.

- Дали пък задачата на политиците не е да плашат хората с сходни проблеми?

- Абсолютно. Искат да покажат, че сякаш са доста загрижени за хората, хвърлят се едни пари, които отиват някъде, а налице няма нищо построено. Същата работа беше и водната рецесия в Перник. Източиха бент. „ Студена “ по време на ремонта, с цел да изолират стената с някакво фолио. А се говореше, че стената ще се оправя от италиански водолази под вода. Когато взеха от Световната банка 32 млн. лева, ни обясниха, че стената ще се оправя без да се източва язовира с доста специфична технология.

- И какво стана най-после?

- Изпуснаха водата, тъй че нямаше реорганизация „ под вода “. За пречиствателната станция беше купено някакво съоръжение, само че реконструкцията й на процедура не се довърши. За нея имаше отделени 4 млн. лева от взетия заем от Световната банка. Премиерът Бойко Борисов даде в допълнение още пари, с цел да се довърши реконструкцията на станцията. А къде и защо отидоха тези 32 млн. лева?

- Може би при италианската компания с водолазите?

- Според сътрудници на нея са платили 8 млн. лева Другите милиони къде отидоха. В Перник направиха различен тръбопровод, който бе изцяло неправилен, тъй като специалистите им казвахме, че язовирът ще се изпълни, в случай че спрат да го източват. Хвърлиха се пари, обаче за този тръбопровод и вие виждахте по малкия екран по какъв начин го правеха – копаят траншеите и хвърлят тръбите без план и без хидравлично оразмеряване. Тръбите се оказаха от далечна Испания, тъй като комисионни са по-високи. Постфактум са скалъпили някакъв план, допускам, само че когато пуснаха водата, „ великите “ испански тръби започнаха да се пукат, а водата да избива. И те го стопираха. Чак в този момент излиза информация, че този тръбопровод даже няма позволение за градеж и занапред ще се оправят документите. Затова се е удължил срокът за въвеждане в употреба чак до 7 октомври 2021, което значи, че ще се дават още пари на държавната компания „ Монтажи “.

- Необходима ли е вода за Перник от този тръбопровод?

- Не е нужна, тъй като бент. „ Студена “ се изпълни. Ние непрестанно питаме дали този тръбопровод има Акт 16, предаден ли е на някого. Пълно безмълвие. Питайте „ Монтажи “ към Министерство на стопанската система какво ще вършат с този тръбопровод, тъй като тръбите са се изпопукали? Защо е продължен срокът за въвеждане в употреба? Сега нищо чудно да сменят тези тръби с други.

- А какъв брой струваше този план?

- Обявиха го за 27 млн. лева Но какъв брой са отишли не е ясно. Не е ясно и какви обществени средства въобще са изразходвани от водната рецесия до момента в Перник. И най-важното – какъв реагент се употребява за филтриране на питейната вода? Защото имаше социална поръчка и завоюва турска компания с един фалшив реагент. Впоследствие се оказа, че този реагент не прави работа. А към 30 тона от него беше платен за пречиствателната станция и не се употребява. В момента не е ясно с какъв реагент се пречиства питейната вода на Перник. Защо откакто бе прекъсната публичната поръчка, не се афишира нова?!

Интервю на Катя Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР