Ревизията, извършена от Агенцията за държавна финансова инспекция, не откри

...
Ревизията, извършена от Агенцията за държавна финансова инспекция, не откри
Коментари Харесай

Шестица от АДФИ за обществените поръчки в УМБАЛ Св. Георги

Ревизията, осъществена от Агенцията за държавна финансова ревизия, не откри никакви нарушавания в УМБАЛ „ Св. Георги “. Проверката, разпоредена от шефа на АДФИ, обгръща активността по организирането на доставките на медикаменти, на здравна апаратурата и храна за болничното заведение, както и финансовата стратегия през 2018 година. Тя има за цел да откри законосъобразността на направените разноски по съответните пера.

Според заключението на проверяващия контрольор Даниела Татарлиева стопанските интервенции са писмено обосновани и потвърдени със съответните счетоводни документи, според условията на член 3, алинея 3 от Закона за счетоводството. Всички публични поръчки при избора на снабдители и реализатори са съобразени с изискванията и условията на Закон за обществените поръчки.

Дейността по организирането на съответните поръчки и търгове е осъществявана от отдел „ Правно обслужване и публични поръчки “. В болничното заведение няма оторизирано лице, което независимо да дава отговор за активността. По предписание на изпълнителния шеф проф. д.м. Карен Джамбазов в УМБАЛ „ Св. Георги “ могат да се разпореждат действия с разноски до 70 000 лева За всички останали случаи се изисква предварителното единодушие на Съвета на шефовете, в който с изключение на проф. Джамбазов влизат проф. д.м. Стефан Костянев и проф. доктор Ангел Учиков.

За 2018 година в УМБАЛ „ Св. Георги “ са проведени публични поръчки за повече от 35 млн. лв.. В същото време са продължавали и дейностите по остарели контракти, чийто реализатори са определени в предходни години.

Най-големите разноски болничното заведение е направила за доставка на лекарствени средства. Те са на стойност 28 091 362 лева с Данък добавена стойност. Това съставлява 22,28% от всички направени през 2018 година разноски в Университетска болница, които са в размер на 133,216 млн. лева

През годината са реализирани и дейностите по оповестената през 2017 година поръчка за доставка на медикаменти за онкоболни. Тя е по 165 обособени позиции с обща планирана стойност 78,735 млн. лв.. След извършените публични поръчки предходната година по нея са определени снабдители за 47 позиции, като търговете са извоювани от 13 разнообразни снабдители.

През 2018 година в болничното заведение е доставена нова здравна инсталация на стойност 1 592 684 лв., което съставлява 1,19% от всички разноски. И по това перо проверяващите от АДФИ не са разкрили никакви нарушавания.

2 350 835 лева са регистрираните разноски за храна. Те са групирани в 3 позиции - ваучери за покупки от комерсиалната мрежа на стойност 1 458 704 лева, доставки на хранителни артикули за потребностите на болничното заведение /626 937 лева./ и подготвяне на диетична храна на характерни потребности на болните /264 993 лева./. При организирането на поръчката по първата позиция в болничното заведение са получени 3 предложения, в две от които обаче са открити несъответствия и нередности. Така за снабдител е определена софийската „ Томбау България “, осигурила ваучери за всички съществени търговски вериги.

Най-много претенденти са се явили за доставката на храни по 8 обособени позиции. При сравняването на ценовите предложения за снабдители са определени Надежда 2000 ЕООД /хляб и хлебни изделия/, „ Салдо “ ЕООД /млеко и млечни изделия/, „ Фууд Деливърси Експрес “ ЕООД /месо и месни изделия; тестени изделия; плодове и зеленчуци; захар и захарни изделия; консерви/ и „ Фантастика 2002 “ ЕООД /бакалия/.

Без забележки от АДФИ са признати и направените през 2018-а финансови разноски, които са в размер на 3,75 млн. лв.. Те са по остарели публични поръчки, проведени в предходни години. Със същата сума е повишен и капиталът на сдружението, каквото е условието на закона. Така той към този момент е 59 209 030 лева

Заключението на отчета е, че всички разноски са законосъобразни, а публичните поръчки са извършени напълно съгласно условията на Закон за обществените поръчки.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР