Ревизира се проектът за ново трамвайно трасе по ключовия столичен

...
Ревизира се проектът за ново трамвайно трасе по ключовия столичен
Коментари Харесай

Ревизира се проектът за ново трамвайно трасе по ключовия столичен бул. „Цар Борис Трети”

Ревизира се планът за ново трамвайно трасе по основния столичен бул. „ Цар Борис Трети”, като е допустимо той да бъде модифициран. Това стана ясно от думите на основния проектант на София Здравко Здравков в ефира на БТВ.

Автор е инж. Румен Борисов, който обществено се отхвърли от работата си по ремонта на ул. „ Граф Игнатиев” с претекста, че компанията реализатор употребява изолационен материал, друг от в началото декларирания и който в действителност ще усилва трептенията от трамваите по близките здания.

От „ Спаси София” сезираха прокуратурата и европейските институции, защото съперник на „ Джи Пи Груп” е бил отхвърлен от публичната поръчка точно поради декларирана още в първичната документи приложимост на този по-евтин материал. Арх. Здравков през днешния ден на няколко пъти отклони въпроса дали има нарушаване на Закона за публичните поръчки, като акцентира, че инспекциите са почнали, само че смяната в плана на „ Граф Игнатиев” е поради неточности на инж. Борисов, създател на една трета от трамвайните трасета в София, на втората и третата линии на метрото, както и на отклонения на първия диаметър.

По думите на основния проектант експертен съвет, в който влиза шефът на метрото проф. Стоян Братоев, е разкрил съществени проблеми и е излязъл с съответни забележки към проектанта, свързани с „ цялата сигурност на трасето”. „ Проектантът отхвърля да оправи забележките, не знам за какво се прави сега на ощипана мома”, разяснява арх. Здравков и добави, че инж. Борисов се е отказал от плана с декларация, „ с която е наплюл Столична община”. Сега сходна е обстановката с релсите по „ Цар Борис Трети”, където се движи една от най-натоварените трамвайни линии в София - №5, която най-малко в обозримо бъдеще няма опция за десетки хиляди жители. Според основния проектант инж. Борисов или ще преработи плана си, или ще „ постъпи по подобен начин”.

Така и не стана ясно дали общината и нейните сдружения ще ревизират по някакъв метод към този момент осъществените планове на инж. Румен Борисов в случай, че за една незавършена и една незапочната права възложителите настояват, че има проблеми с сигурността и цялостната опция да се осъществят както е планувано.

Арх. Здравко Здравков беше безапелационен, че компания „ Трансгео” има нужния опит, придобит… при проектирането на железопътни сектори: „ Проектирането на релсов път е характерно и проектантите по жп превоза са едни от най-добрите”.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР