Reuters 30-годишната Изабела е бременна в 22-ата седмица, когато е приета

...
Reuters
30-годишната Изабела е бременна в 22-ата седмица, когато е приета
Коментари Харесай

Жена загуби живота си заради забраната на абортите в Полша

 Reuters 30-годишната Изабела е бременна в 22-ата седмица, когато е призната в болница поради затруднения. Въпреки че е към момента прекомерно рано да роди, водите ѝ са изтекли.

Младата жена е призната в болничното заведение сама, без компаньон, поради рестриктивните мерки поради пандемията от ковид. Близките ѝ научават новините за положението ѝ от самата нея от известията, които им написа от болничното легло.

" Засега поради закона за абортите, би трябвало да лежа в леглото и те не могат да създадат нищо “, написа Изабела в известие до майка си малко откакто е призната в болничното заведение в град Пшчина в Южна Полша, оповестява " Свободна Европа ".

" Ще чакат бебето да почине “, написа тя.

Следващата заран фамилията на Изабела научава, че тя е умряла. Лекарите показват като причина за гибелта белодробна емболия. Резултатите от аутопсията обаче демонстрират, че 30-годишната жена е умряла от сепсис – тежка зараза, която визира целия организъм.

Според адвокатката на фамилията на Изабела, тя е умряла, тъй като лекарите са чакали прекомерно дълго преди да решат да извадят плода. А те са чакали, тъй като ги е било боязън, че в случай че плодът към момента има сърдечен темп, може да бъдат упрекнати за противозаконен аборт и да влязат в пандиза.

След като историята на Изабела стана обществена, десетки хиляди дами стачкуваха в Полша. Те упорстват за анулация на следващите промени, които на процедура не разрешават абортите в страната.

" Ще чакат бебето да почине или нещо да стартира да се случва. Ако не стане, тогава мога да чакам сепсис “, написа Изабела на майка си следобяд на 21 септември, ден преди да почине.

" Това са техните процедури. Жената е като развъдник и бебето също страда, то няма по какъв начин да диша. Лежа и очаквам. Или нещо ще стане, или ще умра. “

Управляващите в Полша настояват, че законодателството против абортите няма връзка със гибелта на дамата и отдават случая на лекарска неточност. След апел на здравния министър Адам Нидзелски бяха издадени насоки към акушер-гинеколозите, които припомнят, че прекратяването на бременността при положение на риск за живота на майката е законно.

Според дамата, която е била в една стая с Изабела в болничното заведение, лекарите са ѝ казвали, че до момента в който фетусът има сърдечен темп, не могат да създадат нищо.

" До през днешния ден слушам думите ѝ, че желае да живее, че не желае да почине и има хора, за които да живее “, споделя дамата, пожалела анонимност, пред полската телевизия TVN.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР