Reuters > Матеуш Моравецки и Виктор Орбан“Започва да изглежда, сякаш правителствата

...
Reuters
> Матеуш Моравецки и Виктор Орбан“Започва да изглежда, сякаш правителствата
Коментари Харесай

Полша и Унгария напускат ЕС?

 Reuters > Матеуш Моравецки и Виктор Орбан
“Започва да наподобява, като че ли държавните управления в Унгария и Полша най-накрая са решили да извърнат тил на Европейски Съюз и на другите страни членки ", написа през днешния ден изданието във всекидневния си дайджест Brussels Playbook, цитирайки неназован посланик.

“Ако те не престават да блокират бюджета на Европейски Съюз и възстановителния пакет, ще стартират в действителност да липсват на все по-малко и по-малко хора ", продължава цитатът.

" Политико " напомня, че Европейската национална партия, в която членува ръководещата в Унгария партия " Фидес ", към момента не е стигнала до точката, в която преимуществата от това да се отърве от унгарската партия ще натежат повече от минуса, че ще загуби нейните евродепутати.

Унгария и Полша постановиха несъгласие върху идващия седемгодишен бюджет на Европейски Съюз и върху проекта за възобновяване на съюза от последствията на пандемията на обща стойност €1,83 трилиона, изтъквайки, че не са съгласни отпусканите от тях средства да бъдат обвързвани със спазването на правилото на върховенството на закона, написа " Clubz.bg ".

Те са срещу контрактувания дотук механизъм, в който страните членки с квалифицирано болшинство могат да вземат решение коя страна нарушава този принцип и би трябвало да бъде лишена от финансиране. В това отношение получиха поддръжката и на Словения, която споделя техния мотив, че единствено Съдът на Европейски Съюз може да взема решение дали една страна съблюдава контракта на Европейски Съюз, и по-специално неговия член 2, в който е залегнал правилото на правовата страна.

Европейски Съюз от съвсем три години води процедури за отнемане и на двете страни от членски права, които са в самото си начало и не могат да приключат, тъй като липсва наложителното за това единогласие измежду страните членки. Будапеща и Варшава виждат механизма за обвързването на върховенството на закона с еврофинансирането като заобиколен метод да бъдат глобени отвън в този момент планувания в контракта.

Полша е обект на упоменатата процедура от края на 2017 година по самодейност на Европейската комисия поради противоречиви правосъдни промени, които съгласно Брюксел разрешават политическа интервенция в правораздаването. Следващата година Европейският парламент в резолюция изиска такава процедура да бъде стартирана и против Унгария, аргументирайки се с властнически съгласно него решения на унгарския министър-председател Виктор Орбан, сред които затварянето на университет, финансиран от фондацията на Джордж Сорос " Отворено общество ", и закон, който изисква регистрация и непоколебим надзор върху финансираните извън организации.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР