Reuters Има двама важни българи в живота ми. Единият е Христо

...
Reuters
Има двама важни българи в живота ми. Единият е Христо
Коментари Харесай

Пучдемон: Важните българи в живота ми са Стоичков и фашистът Джамбазки

 Reuters " Има двама значими българи в живота ми. Единият е Христо Стоичков, а другият – Ангел Джамбазки. “

Това съобщи в изявление за Клуб Z Карлес Пучдемон – сепаратисстки водач и някогашен районен министър председател на испанската самостоятелна област Каталуня.

В момента той е евродепутат. В понеделник Европарламентът би трябвало да гласоподава за или срещу повдигането на неговия и на още двама негови съратници имунитет. Докладчик по случая е българският евродепутат реакционер Ангел Джамбазки.

" Много повече бих желал Стоичков да е докладчикът по нашето досие. Освен че бе футболен феномен, който всички ние обожаваме, той е огромен ценител на протичащото се в Каталуня. Винаги доста е симпатизирал на всичко каталунско. Джамбазки е тъкмо противоположното. Той е фашист, другар е на " Вокс “ (крайно дясната испанска партия, която влезе и в Европарламента – б.р.), която желае да влезем в пандиза. А се допуска, че би трябвало да бъде самостоятелен докладчик, който да изготви отчета за нашия случай “, добави Пучдемон.

На 22 февруари Комисията по правни въпроси в Европарламента гласоподава за двигане на имунитета на Карлес Пучдемон и на двама някогашни негови министри – на опазването на здравето Тони Комин и на образованието Клара Понсати.

Тримата избягаха от Испания през октомври 2017 година Това стана, откакто районният парламент на Каталуня гласоподава за самостоятелност, а в следствие централното испанско държавно управление лиши краткотрайно автономията на региона.

Каталунските сепаратисти Пучдемон и Комин станаха евродепутати

Прокуратурата в Мадрид повдигна обвинявания в фракционизъм против Пучдемон, Комин и Понсати. Първите двама избягаха в Белгия. А Клара Понсати живее и преподава в Шотландия от 2016 година

Тримата са търсени поради организирането на референдума за самостоятелност на Каталуня на 1 октомри 2017 година Съдът в Белгия обаче отхвърли настояването на испанската прокуратура и отхвърли да екстрадира бегълците.

Прпез 2019 година и тримата сепаратисти завоюваха места в Европарламента на европейските избори. Испания отхвърли да им даде такива пълномощия. Но Съдът на Европейски Съюз се произнесе в тяхна изгода.

В понеделник Европарламентът би трябвало да се произнесе за имунитета на Пучдемон, Комин и Понсати. Единственото, което може да последва при положение на одобрение на настояването е, че Испания отново ще може да разгласи тримата депутати за търсене.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР