Рециклирането на мъртви паяци, преброяването на космите в носа при

...
Рециклирането на мъртви паяци, преброяването на космите в носа при
Коментари Харесай

Антинобеловите награди: Рециклиране на мъртви паяци и скуката на учителите

Рециклирането на мъртви паяци, преброяването на космите в носа при трупове и обяснението за какво учените ближат камъни са измежду печелившите достижения при тазгодишните Антинобелови награди , премиите за смешни научни открития за 2023 година, оповестява АП.

Reanimated spiders and smart toilets triumph at Ig Nobel prizes
— Guardian news (@guardiannews)
Според уредниците Антинобеловата премия се присъжда „ за достижения, които първо те карат да се засмееш, а след това - да се замислиш “ . Тя е учредена през 1991 година от списание „ Годишник на невероятните проучвания “ като подигравка на Нобеловите награди. Названието е игра на думи от британското Ig-Nobel, което звучи като „ непочтен “. Отличията носят на лауреатите сумата от 10 трилиона зимбабвийски $, които са към 40 американски цента в годината на издаване на банкнотата.

Zombie spiders, rock licking geologists and smart toilets all took home prizes at the annual ‘Ig Nobel’ prize ceremony
— Reuters (@Reuters)
33-ата годишна гала по награждаването беше авансово записано онлайн събитие, вместо предходните церемонии онлайн в Харвардския университет. Бяха раздадени 10 пародийни награди на научни екипи и обособени откриватели от целия свят.

Сред спечелилите е Ян Залашевич от Полша, който завоюва премията за химия и геология, откакто изясни за какво доста учени обичат да ближат камъни .

From eating fossils to reanimating dead spiders for use as mechanical gripping tools, this year's Ig Nobel prizes, for science that " makes people laugh, then think ", are unveiled.
— New Scientist (@newscientist)
„ Облизването на скалата, несъмнено, е част от арсенала от изпитани техники на геолозите и палеонтолозите “, написа Залашевич в бюлетина на Палеонтологичната асоциация и прибавя: „ Намокрянето на повърхността разрешава структурата на вкаменелости и минерали да се открои внезапно, вместо да се губи в пресичащите се микроотражения и микропречупвания, присъщи за сухата повърхнина “.

Екип от учени от Индия, Китай, Малайзия и Съединените щати взеха премията за машиностроене за проучването си за преработване на мъртви паяци , които да бъдат употребявани като принадлежности за захващане.

The biggest science prize of the year just dropped!
— Dulwich Quantum Computing (@DulwichQuantum)
„ Полезните свойства на биотичните материали, усъвършенствани от природата с течение на времето, отстраняват нуждата от изкуствено инженерство. Ние предлагаме използването на биотичните материали като подготвени за приложимост роботизирани съставни елементи и се фокусираме върху потреблението на нежив паяк като потребен образец за захващане при приложения в роботиката “, пишат учените в сп. „ Адвансд сайънс “.



Наградата за медицина получи научна разработка за потребление на трупове за проучване дали има идентичен брой косми във всяка от двете ноздри на човек . Други печеливши тимове бяха отличени за проучване на въздействието на скуката на учителите върху скуката на учениците ; въздействието на половата интензивност на аншоата върху смесването на океанската вода; и по какъв начин електрифицираните пръчици за хранене и сламки за пиянство могат да трансформират усета на храната.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР