Рецесията във Финландия ще бъде по-дълбока от очакваното досега. Централната

...
Рецесията във Финландия ще бъде по-дълбока от очакваното досега. Централната
Коментари Харесай

Финландия изпадна в рецесия, колко ще продължи – според Централната банка

Рецесията във Финландия ще бъде по-дълбока от предстоящото до момента. Централната банка на Финландия разгласява прогноза за положението на финландската стопанска система. Според новата прогноза, през 2024 година брутният вътрешен артикул (БВП) на Финландия ще се свие с 0,5%, до момента в който през декември Централната банка предвиждаше понижение от единствено 0,2%.

За 2023 година Брутният вътрешен продукт на скандинавската страна спадна с 1%. Така икономическият спад във Финландия се оказва един от най-големите в Европа.

В същото време, съгласно новата прогноза на Централната банка, излизането от рецесията на Финландия ще бъде по-бързо от предстоящото преди, и ще стартира в края на тази година.

Така растежът на Брутният вътрешен продукт на скандинавската срана за 2025 година, съгласно актуалната прогноза, ще бъде 1,7%, а за 2026 година - 1,5%. По-ранната прогноза беше за растеж надлежно от 1,5% и 1,3%.

" Макар че актуалните стопански индикатори се оказаха по-лоши от предстоящото, вероятностите за бъдещето остават непроменени. Икономическата криза в страната към този момент е достигнала най-ниската си точка, и чакаме растежът да стартира да се възвръща още в края на тази година.

Основания за това дават факторите, че покупателната дарба на семействата се възвръща и виждаме началото на възобновяване на доверието в стопанската система като цяло ", разяснява Мери Обстбаум, шеф по прогнозирането в Централната банка на Финландия.
 И Англия изпадна в криза
И Англия изпадна в криза

Това сочат предварителните данни за 6-тата стопанска система в света
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР