Рецесията в САЩ изглежда гарантирана в рамките на следващите 12

...
Рецесията в САЩ изглежда гарантирана в рамките на следващите 12
Коментари Харесай

Икономически модел на Блумбърг дава 100% вероятност за рецесия в САЩ през 2023 г.

Рецесията в Съединени американски щати наподобява обезпечена в границите на идващите 12 месеца, сочат новите прогнози на база на модел на Вlооmbеrg Есоnоmісѕ. Това е сериозен удар за икономическите послания на президента Джо Байдън преди междинните избори в страната през ноември, написа Блумбърг.

Най-новите модели за възможност за криза от икономистите на организация Блумбърг Анна Уонг и Елиза Уингър предвиждат по-висока възможност за криза във всички времеви рамки, като 12-месечната оценка за спад до октомври 2023 година доближава 100%, по отношение на 65% за сравнимия интервал в предходната актуализация на моделите.

Прогнозата ще бъде нежелана вест за Байдън, който неведнъж е казвал, че Съединени американски щати ще избегнат криза и че всеки спад ще бъде „ доста лек “, оптивайки да увери американците, че стопанската система е на постоянна основа под неговото ръководство, показват от Блумбърг.

Затягането на финансовите условия, устойчивата инфлация и упованията за по-нататъшно нападателно повишение на лихвите от Федералния запас обаче усилват риска от стесняване на американската стопанска система.

Този модел демонстрира много по-висока възможност за криза от редица други прогнози. Отделно прочуване на Блумбърг измежду 42-ма икономисти дава 60% възможност от криза през идващите 12 месеца, като месец по-рано оценката бе за 50% възможност.

Прогнозите съставляват внезапен контрастност с оптимистичния звук на Байдън. Президентът се концентрира върху мощното повишаване на работните места, до момента в който организира акции, с цел да помогне на демократите да запазят болшинството си в Камарата на представителите и Сената на изборите след три седмици.

Но инфлацията, която продължава да е покрай най-високото си ниво от четири десетилетия, вреди на вероятностите на демократите в идните избори, като социологическите изследвания сочат, че стопанската система е главният проблем във фокуса на гласоподавателите.

Икономическият модел на Блумбърг употребява 13 макроикономически и финансови знака, с цел да предскаже вероятността от спад в хоризонти от един месец до две години.

Докато съгласно вероятността за криза в границите на 12 месеца е повишена до 100%, възможностите рецесията да удари по-рано също се усилват. Моделът предвижда вероятността от криза в границите на 11 месеца на 73%, по отношение на 30% при миналата актуализация. Вероятността за криза в идващите 10 месеца към този момент е 25%, като преди този момент беше 0%.

Влошаването на вероятностите се дължи на широкообхватно утежняване на икономическите и финансови индикатори, употребявани като входни данни за модела, изясняват от Bloomberg Economics.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР