Рецесията в САЩ е много вероятна“ през следващата година, тъй

...
Рецесията в САЩ е много вероятна“ през следващата година, тъй
Коментари Харесай

Бившият шеф на Фед в Бостън очаква лека рецесия в САЩ през следващата година

Рецесията в Съединени американски щати е „ доста евентуална “ през идната година, защото устойчивият инфлационен напън принуждава Федералния запас да вдигне лихвите повече от предстоящото. Това съобщи пред Си Ен Би Си  бившият президент на Фед в Бостън Ерик Розенгрен.

Според него в този момент наподобява евентуално централната банка да увеличи главния лихвен % над плануваните от вложителите 5%, което ще тласне стопанската система към лек спад през 2023 година

„ Мисля, че е много евентуално Съединени американски щати да записват лека криза през идната година “, сподели Розенгрен на конференция на UBS в Лондон.

Той сподели, че чака лихвата да прескочи прага от 5,5%.

На последното си политическо съвещание предходната седмица Фед увеличи лихвените проценти със 75 базисни пункта до диапазона 3,75%-4% и загатна, че покачванията на лихвените проценти могат да стигнат по-далеч от авансово плануваното, въпреки и с по-бавни темпове.

Розенгрен, който се отдръпна от поста си предходната година, сподели, че прогнозата му за по-висок от предстоящото лихвен %, въз основа както на прогнозите на Фед, по този начин и на личните му калкулации, зависи от отслабването на пазара на труда в Съединени американски щати и забавянето на растежа на заплати.

За да доближат лихвените връх от 5,5% през идната година, Розенберг сподели, че равнището на безработица евентуално ще би трябвало да доближи 5%-5,5%, по отношение на 3,7% през днешния ден и над прогнозата на Фед за 4,4%.

Пазарът на труда в Съединени американски щати остава стегнат през последните месеци, оказвайки напън върху заплатите. Растежът на заплатите се увеличи с 5,2% на годишна база през октомври, което е много над равнището от 3,5%, което би било в сходство с задачата на Фед за връщане на инфлацията до 2%, споделя Розенгрен.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР