Рецепта за кебапчета (от рецептурника на Обществено хранене“ 1958-1989). Сочни

...
Рецепта за кебапчета (от рецептурника на Обществено хранене“ 1958-1989). Сочни
Коментари Харесай

Соцрецепта за кебапчета от „Обществено хранене“

Рецепта за кебапчета (от рецептурника на „ Обществено хранене “ 1958-1989).

Сочни кебапчета стават единствено от свинска кайма: 500 г мляно свинско от плешката, 500 г от гърди (месцата към корема, осмянката) и 100 г сланина.

Подправките са 5 г кимион, 5 г черен пипер и 20 г сол на кг месо.

Каймата се омесва доста добре и би трябвало да поеме към 100-150 г вода, добавяна на порции. Отлежава едно денонощие в хладилника, в тавичка на слой, не по-дебел от 6 см. След като е почивала, премесва се още веднъж и отлежава още 5-6 часа.

Кебапчетата се оформят, като се „ полират “ с пръсти, топнати в купичка вода и оцет в съответствие 1:1.

Скарата би трябвало да е доста добре загрята и почистена с телена четка. Следва мазането ѝ с половин глава лук, прободена с шиш през мустаците и топвана в чинийка с олио.
При печенето им кебапчетата се търкалят САМО В ЕДНА ПОСОКА НА ТРИ ПЪТИ.

Не би трябвало да се тормозим от мазната кайма (тя би трябвало да е такава, до момента в който се пекат). Излишната лой изтича в съд под скарата. Сланината, която при омесването на каймата е образувала гел с водата, остава и прави кебапчето сочно!

Кебапчето се опитва, като се хване с щипките за единия край и се разтресе.То не би трябвало да се прекършва. Ако това се случи, или каймата е била постна, или е недобре омесена, или не е задоволително дълго отлежавала.

Готовото кебапче може да се дели единствено с вилица в чинията, не е нужен нож, с цел да се отреже.

От същата кайма могат да се опекат и кюфтета.

Лукът, по 5 г на кюфте, се реже с доста изострен нож на ситно, (колкото ви харесва). Всяка гребка кайма се топва в кълцания лук и се меси с ръце, до момента в който лукът „ се скрие “. После се трансферират с пърпорене от ръка в ръка. Когато почнат да плющят, значи са добре хомогенизирани и загладени.

Кюфтетата се обръщат на скарата единствено един път. Като обърнете първото, ще разберете дали останалите са подготвени за превръщане.

Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР