Рецензиран анализ, публикуван във вторник в Nature Communications, изчисли, че

...
Рецензиран анализ, публикуван във вторник в Nature Communications, изчисли, че
Коментари Харесай

Oкеанските течения се сриват и това предрича хаос в целия свят

Рецензиран разбор, оповестен във вторник в Nature Communications, пресметна, че Атлантическата меридионална преобръщаща циркулация (AMOC), част от която е Гълфстрийм, може да се срине към средата на века - или даже още през 2025 година

Критична система от океански течения може да се срине доста по-рано от предстоящото вследствие на задълбочаващата се климатична изключителна обстановка, съгласно констатациите на ново изследване, евентуално да провокира безпорядък в целия свят.
Рецензиран разбор, оповестен във вторник в Nature Communications, пресметна, че Атлантическата меридионална преобръщаща циркулация (AMOC), част от която е Гълфстрийм, може да се срине към средата на века - или даже още през 2025 година

Учените по климата, които не са взели участие в изследването, признаха, че течението е станало по-малко устойчиво, само че приканиха за известна нерешителност при разбора на резултатите от проучването.

AMOC работи като конвейер от течения, пренасящи топли води от север на юг и назад в дълъг и релативно муден цикъл в Атлантическия океан. Циркулацията също носи хранителни субстанции, нужни за поддържане на живота в океана.

По-известен сектор от тази циркулация е Гълфстрийм, движено от вятъра течение, което поддържа топли огромни елементи от Европа и източното крайбрежие на Флорида, съгласно Националната администрация за океаните и атмосферата.

Първо, NOAA споделя, че Англия би имала „ доста по-студен климат “, в случай че не бяха топлите води на Гълфстрийм.

Прогнозираният колапс на AMOC се преглежда като „ съществено безпокойствие “, защото е приет за един от най-важните преобръщащи се детайли в климатичната система на Земята.

Проучването на откриватели от университета в Копенхаген употребява данните за температурата на морската повърхнина от 1870 година като сурогат на измененията в теченията на Гълфстрийм през годините, преди да екстраполира данните, с цел да оцени по кое време може да настъпи повратна точка.

Учените по-рано сигнализираха за изследвания, показващи бързо закъснение на AMOC.

Като се има поради това, Междуправителственият панел на Организация на обединените нации по изменението на климата прави оценка, че няма възможност Гълфстрийм да се срине през този век, очаквайки течението „ да отслабне, само че не и да спре “.

„ Колапсът на AMOC би бил пагубен “
„ Това изследване акцентира, че северноатлантическата циркулация демонстрира признаци на неустойчивост, което може да значи, че може да настъпи колапс на преобръщането с огромни последствия за климата “, сподели Андрю Уотсън, професор в университета в Ексетър.

„ Нестабилността може да бъде и по-малко трагична, не пълномащабно прекъсване, а смяна в местата на формиране на дълбоки води “, добави той.

Друг професор е на мнение, че Гълфстрийм губи непоклатимост, само че не е склонен с резултатите от изследването, като споделя, че несигурността е „ прекомерно огромна “, с цел да се предвижда надеждно времето на катурване.

„ Несигурността в прекомерно опростените допускания на модела от създателите е прекомерно огромна “, сподели Никлас Боерс, професор по моделиране на земната система в Техническия университет в Мюнхен.

Независимо от това, деликатната оценка на тока към момента е приоритет.

„ Колапсът на AMOC би бил пагубен “, сподели Джонатан Бамбър, шеф на Bristol Glaciology Center към Бристолския университет.

„ Това изследване акцентира какъв брой е значимо да продължим да следим променливостта на AMOC и да подобрим нашето схващане за неговата непоклатимост при сегашни и бъдещи климатични условия. “
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР