Ретро компютърен ентусиаст създаде първия нов клонинг от 34 години,

...
Ретро компютърен ентусиаст създаде първия нов клонинг от 34 години,
Коментари Харесай

Възраждане на класиката: инженер създаде клонинг на Apple Macintosh Plus от 1984 г.

Ретро компютърен запалянко сътвори първия нов клонинг от 34 години, който е съчетаем с Apple Macintosh Plus. Последният Macintosh Plus (преди този) е създаден през 1990 година

Оригиналният Macintosh Plus беше пуснат през 1984 година след Apple Lisa. Той е необятно считан за първия компютър с графичен потребителски интерфейс и ориентиран към всеобщата публика. Компютърът е имал 1 MB RAM, която е можело да бъде увеличена до 4 MB благодарение на SIMM модул. Доставя се като структура от една част, съдържаща компютър и стилен CRT екран в един корпус.

Електроинженерът е добавил този клонинг към предходната си активност по клониране на Apple Lisa, само че споделя, че работата към момента не е приключена. Ентусиастът твърди, че от години се пробва да докара този план до дъно.

„ Теоретично, този план е даже по-стар от плана Lisa — аз сътворих единствено Lisa, тъй като не можах да основа Macintosh “ — написа създателят.

Очевидно основаването на Lisa е било нужен подтик, защото той сполучливо е съдействал за клонинга на Macintosh Plus съвсем тъкмо година след първото стартиране на Lisa.

Проектът изисква много опити и неточности и към момента има какво да се направи. Една от интегралните схеми на истинската платка на Macintosh Plus е погрешно обозначена като 74LS257, защото в действителност моделът е 74F253. Освен това инженерите към момента се пробват да поправят чипа Sony SND Plus, който управлява аудио усилването и нулирането на зареждането.

Оказва се също, че макар че в случай че конверторът за сканиране Raspberry Pi Pico работи с Macintosh Plus, той не може да получи никакво видео от него. За да започва и да ревизира дали клонингът работи е трябвало да се употребява софтуера за дистанционното управление AppleTalk на Timbuktu.

Проектът обаче се счита за сполучлив, тъй като е съумял да сътвори клонинг, който е изцяло съчетаем с всеки програмен продукт или хардуер, в началото създаден за същинския Macintosh Plus. След като планът бъде изкусен, създателят евентуално ще пусне схеми и указания за други запалянковци, с цел да възпроизведат още веднъж напъните му.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР