Ретинолът е основната съставка, когато става дума за анти-стареене. Стимулира производството

...
Ретинолът е основната съставка, когато става дума за анти-стареене. Стимулира производството
Коментари Харесай

5 естествени алтернативи на ретинол, които работят чудесно

Ретинолът е главната съставна част, когато става дума за анти-стареене. Стимулира производството на колаген и еластин в кожата, отстрани дребните бръчки, понижава тежестта на дълбоките и предотвратява появяването на нови. Той се бори с акнето, като почиства порите, облекчава възпалението и отстрани всички следи от пост-акне. Елиминира хиперпигментацията, усъвършенства тена. С една дума, той може да направи съвсем всичко. Вярно е, че не всяка кожа понася добре тази съставна част: постоянно ретинолът предизвиква раздразнение, зачервяване и лющене. За благополучие има други възможности. И даже да не съумеят да заменят чудодейната съставна част на 100%, те са оптимално покрай нейното деяние. 

Бакучиол

Това е може би най-известната и добре проучена опция на ретинола. Получава се от листата и семената на растението Psoralea Corylifolia, което се употребява в аюрведичната медицина от доста години за лекуване на разнообразни кожни болести. Въпреки другия химичен състав, дейностите на ретинола и бакучиола са доста сходни: и двата подтикват производството на колаген, изравняват текстурата на кожата и се борят със стареенето. бакучиолът обаче е по-подходящ за сензитивна кожа - не провокира раздразнение и лющене и за разлика от ретинола е подобаващ за бременни дами. 

Масло от шипка

Ретинолът би трябвало да се преобразува в ретиноева киселина, преди да може да работи, а точно тя се съдържа в маслото от шипка. То подпомага регенерацията на клетките, понижава дълбочината на съществуващите бръчки и предотвратява появяването на нови. В допълнение, маслото от шипка укрепва кожната преграда, предотвратява загубата на влага и съвършено се бори с хиперпигментацията. 

Масло от морски зърнастец

Маслото от морски зърнастец е богат източник на витамини С и Е, каротини, флавоноиди и мастни киселини. Точният механизъм на деяние на тази съставна част не е изцяло обяснен, само че резултатите са впечатляващи. Продуктите с масло от морски зърнастец подтикват производството на колаген и еластин в кожата, заради което нейният релеф се изравнява, контурът се стяга, а бръчките стават по-малко забележими. 

Азелаинова киселина

Азелаиновата киселина се извлича от житни растения и се употребява интензивно в грижата за кожата. Тази киселина има малко по-различни резултати от ретинол,  но изгодите за кожата са значително идентични. Подобно на ретинола, азелаиновата киселина е чудесна за битка с акнето, като убива бактериите и стопира възпалението, ексфолира и дейно се бори с хиперпигментацията. 

Масло от семена на морков

Тази съставна част се получава от семената на диви моркови, богати на бета-каротин, предходник на витамин А. Той е превъзходен за подкрепяне на регенерацията на клетките и закъснение на процесите на стареене. Маслото съдържа и витамини С, Е и А.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР