Ресурс от 14 млрд. лева ще се влее в българската

...
Ресурс от 14 млрд. лева ще се влее в българската
Коментари Харесай

14 милиарда лева тръгват към България от Брюксел

" Ресурс от 14 милиарда лв. ще се влее в българската стопанска система през новия програмен интервал ". Това съобщи служебният вицепремиер по ръководството на европейските средства Атанас Пеканов по време на присъединяване си в днешния парламентарен блицконтрол.

От парламентарната естрада Пеканов уточни, че страната ни се намира при започване на осъществяването на оперативните стратегии, само че през последните два месеца служебният кабинет е направил значими стъпки в тази посока и към този момент са утвърдени седем от тях, заяви Дарик.

Към този запас ще се включат и 2,5 милиарда лв. национално съфинансиране, стана известно от думите на вицепремиера, отговарящ за европейските средства.

„ По редица от тези европейски стратегии към този момент стартират процедурите. Шест от тях към този момент са отворени “, посочи Пеканов. Той разгласи, че програмата за просвета и нововъведения следва да бъде утвърдена „ до седмици “ от Европейската комисия и уточни, че други европейски страни също се движат с темпове, сходни на тези на страната ни.

„ Програмата за районите ще бъде изпратена в границите на ноември. Там също има за изчистване някои проблеми. Министерството на районното развиване и благоустройството имаше дейна работа с Европейската комисия. Ако е имало забавяния, те ще бъдат наваксани “, увери Пеканов.

Въпросът към вицепремиера беше заложен от Станислав Анастасов, депутат от парламентарната група на Движение за права и свободи, който изиска Пеканов да начертае систематизирана картина на осъществяването на оперативните стратегиите от новия програмен интервал.

„ Общините имат незабавна потребност от този капиталов запас, тъй че да създадат живота на жителите малко по-добър “, уточни Анастасов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР